Dags att börja gräva för fiber till runt 200 hushåll

Sevedeprojektet som ska ge fiber till minst ett par hundra bostäder och fritidshus i norra och nordvästra delen av Vimmerby kommun går nu in i ett skarpt läge.

Crister Sjöstedt är fibersamordnare på Vimmerby Fiber som driver projektet som ska ge fiber till 200-250 hushåll och fritidshus i norra och västra delen av Vimmerby kommun.

Crister Sjöstedt är fibersamordnare på Vimmerby Fiber som driver projektet som ska ge fiber till 200-250 hushåll och fritidshus i norra och västra delen av Vimmerby kommun.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-09-19 09:00

– Vi kan börja gräva inom en vecka. Det blir först på ställen där det finns delar av kanalisation som Vemab och Eon lagt, säger Crister Sjöstedt på Vimmerby Fiber som nu jobbar med projekteringen på detaljnivå i projektet som egentligen drogs igång redan 2013.

Först i december i fjol blev det klart att det verkligen skulle bli av. Sen dess har arbetet rullat på med beställningar, upphandling och projektering.

– Det har varit ett problem i dessa pandemitider att vi inte kunnat kalla till stormöten, istället har vi försökt uppdatera hemsidan så snart det funnits fakta att lägga ut, säger Crister Sjöstedt.

Det senaste kom i måndags och handlar om att det är dags att markägare och vägsamfälligheter för att komma överens om var fibern ska placeras mer exakt.

Geografiskt sträcker sig Sevedeområdet från sjön Snesaren i öster, kommungränsen till Ydre kommun i väster och från Wentzelholm i söder upp till Kindagränsen i norr. Men det blir en kabel utmed hela Vennebjörkevägen från Sund till Vimmerby.

– Vi behöver styra om kunder till stationen i Vimmerby eftersom det börjar bli trångt i Södra Vi, det är inget som påverkar abonnenterna, och vi kommer senare att bygga ut stationen i Södra Vi också, men det är en kostnadsfråga och i Vimmerby finns gott om plats, säger han.

Alla som bor inom området och utmed Vennebjörkevägen kan ansluta sig. Prislappen är 30 000 kronor.

– Det är ända in i kaklet till uppkoppling oavsett hur långt det är att gräva och oavsett om det är fast bostad eller fritidshus. Vi ser det som en råttviseprincip, även om vi inte får statsbidrag för fritidshus eller företag, säger han.

Statsbidraget är på drygt tio miljoner och projektet beräknas kosta runt 22 miljoner kronor.

Hittills har ungefär 190 fast boende beställt fiber. Crister Sjöstedt räknar med att det blir fler.

– Det brukar öka med 10-20 procent när folk ser grävmaskinerna i gång och sen tillkommer runt 50 fritidshus också.

När har abonnenterna sin fiber?

– Det är svårt att säga, det här arbetet sker i olika steg. Först gräver vi och lägger ner rör, sen blåser vi fiber och svetsar och vi jag gillar inte att gissa, men några kommer att ha sin fiber i höst eller i vinter, sen går det fortare och fortare vart efter och senast i september ska alla fast boende ha sin anslutning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!