Dags att politikerna bekänner färg i matfrågan

"Tunagruppen", som blivit samlingsnamnet för engagemanget i kostfrågan i fortsätter driva opinion mot kommunen om kosten. Teknik- och servicenämndens beslut förra veckan faller inte i god jord.

Vimmerby2009-04-04 04:05

- Kommunen går rakt emot strömmen och missar både helhetsgrepp, miljötänket, närproducerat och både personalperspektiv och matglädjen hos de som ska äta, säger Magnus Carlsson och Eva-Nina Hammarskjöld.
Ända sedan den första utredningen som föreslog centralkök och kylmat lades fram för runt fem år sedan har de enträget drivit opinion för en bättre matkultur i de kommunala leden. I den utredning som presenterats och de beslut som teknik- och servicenämnden nu går fram med hittar de inte mycket av det.
- Lösningen för Tuna är kanon, och det är den modellen man borde använda också i Frödinge och på andra orter i kommunen, säger Magnus Carlsson.
Gruppen efterlyser kök för matlagning så nära skolelever och pensionärer som möjligt.
- Men kommunen tycks bara vara villig att jämföra kylmatsystem och distribution av varm mat. Det är fel tänk. Det finns andra möjligheter, och flera kommuner lämnar kylmatsystemet när de insett att det inte är särskilt bra, säger Eva-Nina Hammarskjöld och hänvisar till Tibro kommun som ett exempel.
Där skrotas kylmatsystemet efter 15 år och kommunen ska satsa på flera tillagningskök för att både spara pengar och ge de gamla ett mervärde med matdoft på hemmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om