Äntligen dags för asfaltering i Vimmerby

Asfaltsrallarna har kommit till stan. Planen var att en av de mer trafikerade gatorna, Vimmerbyallén, skulle varit asfalterad innan ALV öppnade för säsongen. Kommunen och Peab har lite olika förklaringar till varför det dröjt.

Så här har det sett ut på flera gator i Vimmerby en längre tid.

Så här har det sett ut på flera gator i Vimmerby en längre tid.

Foto: Anders J Andersson

Vimmerby2023-06-01 19:30

Nedanför kyrkogården på Vimmerbyallén, vid rondellen intill Mr Burger, har det under flera månader varit en sträcka där det varit grusväg. Ibland har gruset legat lika slätt som på en tvättbräda.

När Vimmerby Tidning är på plats på onsdagsförmiddagen kommer det en bil i full fräs rakt över den oasfalterade ytan och gruset ryker som efter en häst i en västernfilm med Clint Eastwood.

Varför det tagit så lång tid att få till asfalteringen har kommunen och Peab lite olika åsikter om. Kommunen säger att Peab inte fick fram maskiner tidigare och Peab säger att det beror på flera saker, bland annat planering och att alla gator inte var klara att börja jobba med.

På Facebook skriver Vimmerbybor att de tycker att asfalteringen dragit ut alldeles för länge på tiden. Någon undrar till och med om Vimmerby drabbats av permafrost.

– Peab har börjat på Vimmerbyallén och Blomgatan nu på onsdagsmorgonen med justering. Asfalten kommer inom kort, berättar Alexander Johansson, projektingenjör hos Vimmerby kommun och ansvarig för asfalteringen.

undefined
Så här har det sett ut på flera gator i Vimmerby en längre tid.

Han berättar att uppgrävningen av en bit på Vimmerbyallén och Blomgatan beror på att Vemab bytte ledningsnät där. Här står också Vemab för återställningskostnaden. Kommunen själv har en miljon kronor avsatt för ny toppbeläggning av gator.

– Vi har försökt underhålla så gott det går under tiden genom att skrapa och hyvla Vimmerbyallén. Målet var att den skulle varit klar innan Astrid Lindgrens Värld öppnade, säger Alexander Johansson.

Han berättar att efter en uppgrävning, som i det här fallet, måste marken sätta sig (bli hårt packad på djupet, vilket fordonen och tjällossningen bidragit med) innan det går att asfaltera den. Om den inte får göra det finns risken att det blir gropar eller sättningar i den nyasfalterade gatan.

undefined
Jörgen Johansson på Peab asfalt säger att själva asfalteringen bara är en liten del av arbetet. Den mesta tiden går åt till för- och efterarbeten.

Under onsdagen arbetar Peab med att justera Blomgatan och den intilliggande gång- och cykelvägen. Det inbegriper bland annat att jämna till den med en stor väghyvel och att vattenbegjuta och välta ytan. Allt i flera omgångar.

På Vimmerbyallén får förarbetena, för att inte behöva göras om eftersom trafikflödet är så högt, vänta tills strax innan en samlad asfaltering sker med Blomgatan samt cykel- och gångvägen intill. Peab räknar med att asfalteringen sker onsdag till fredag i nästa vecka.

– Folk tror att det bara är att lägga på lite asfalt men allt ska göras i rätt tid. Den minsta tiden för ett jobb är att lägga ut asfalten, säger Jörgen Johansson på Peab Asfalt.

Han berättar att om Peab arbetar på en plats i en månad står asfalteringen för fyra dagar, resten handlar om för- och efterarbeten.

undefined
Den stora väghyveln står redo för nästa uppdrag.

Jörgen Johansson har också en vädjan till allmänheten att ta det försiktigt och visa hänsyn till de som arbetar på vägen.

Peab använder en så kallad ecoasfalt från deras asfaltsfabrik i Linköping. Den innehåller 20 procent återvunnen asfalt. Peab experimenterar med olika lösningar för att höja halten av återvunnen asfalt.

I Danmark och Nederländerna är halten 80 procent, dit har man en bit kvar i Sverige. Det beror bland annat på Trafikverkets regelverk, Sveriges kallare klimat men också att markens beskaffenhet skiljer sig. Men deras ecoasfalt innebär ändå en miljöbesparing.

– Förra året sparade Vimmerby kommun 140 ton koldioxid för att vi använde vår "ECO-Asfalt", berättar Jörgen Johansson.

I måndags var Peab och asfalterade vid busshållplatsen nere vid resecentrum.
I måndags var Peab och asfalterade vid busshållplatsen nere vid resecentrum.
Kommande asfaltsarbeten

Vimmerbyallén, Blomgatan samt passerade gång- och cykelväg

Falkängsgatan

Ringvägen mellan Drottninggatan och Kungsgatan

En bit in på Stenbergsgatan

En sträcka på Lundgatan

Asfaltering vid ciderfabriken vid Krönsmon

Återställning av Drottninggatan vid Kharma (Kampgatan får vänta tills bygget kommit längre)

Förutom dessa görs också mindre asfaltarbeten som exempelvis nere vid resecentrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!