På måndag har alla elever på Vimmerby gymnasium chansen att rösta. Skolvalet är ett viktigt demokratiprojekt, tycker Louise Andersson, en av skolans rektorer.
– De har fått information under ett besök av representanter från alla riksdagspartier, och möjlighet att ställa frågor. Från skolans sida tycker vi det är viktigt att visa eleverna att de kan påverka och göra sin röst hörd.
För många av tonåringarna är det de nära frågorna, exempelvis skolan, som är störst just nu. Men skolvalet kan leda till färre soffliggare när de om något eller några år får rösta i de allmänna valen, tror Louise Andersson.
– Det är viktigt att eleverna får med sig det här tidigt.
Samhällslärare Ann-Louise Sandelius tycker att det ska bli spännande att se hur eleverna röstar.
– Lite brukar man kunna se tendenserna hur det kan gå i det riktiga valet och det ska absolut bli intressant att se hur eleverna tänker i förhållande till skolvalet 2014.
I förra skolvalet var valdeltagandet i Vimmerbys skolor högst i Kalmar län, med 71,4 procent röstande elever.
– Alla får veta att det är viktigt att rösta, men självklart också att det är frivilligt.
På Vimmerby gymnasium röstade 356 elever, varav 341 lämnade giltiga röster. Största parti blev S med 114 röster, därefter MP (67 röster), M (66), SD (36), C (27), V (16), L (7), KD (4), Piratpartiet (3) och FI (1).
Totalt var det 2 840 elever på sju skolor som deltog i Kalmar län. Även på länsnivå blev Socialdemokraterna största enskilda parti med 28,54 procent av rösterna, sedan Sverigedomkraterna med 14,78 procent och Miljöpartiet 11,47 procent.
– I år känns det som man inte vet vad som kan hända, säger Ann-Louise Sandelius.