Dalande intresse för marknader

Sista helgen i maj innebär vårmarknad i Vimmerby som väljer att hålla i traditionen trots att intresset har dalat de senaste åren.

På lördag är det vårmarknad på torget i Vimmerby.

På lördag är det vårmarknad på torget i Vimmerby.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2019-05-20 20:44

På lördag är det dags för en av årets tre marknadsdagar i Vimmerby. Datumen för Höstmarknaden och Tomasmarknaden är i år satta till 12:e oktober samt 14:e december. Torget i Vimmerby och angränsande gator fylls med knallar såsom det har gjorts sedan 1500-talet i Vimmerby. Förr var marknaden en av de största händelserna i bygden under året dit folk vallfärdade. Så är det dock riktigt inte längre.

– Vi märker av att intresset inte är lika stort. Vårmarknaden är i regel extra svår att få ihop. På många andra ställen har man valt att lägga ner och lite tack vare det får vi ändå ihop det hyfsat då många knallar är tacksamma för att vi kör på, säger Bosse Palmér som har varit marknadsföreståndare i Vimmerby i många år men ska nu lämna över uppgiften till kollegor på samhällsbyggnadsavdelningen.

– Jag klev av officiellt i samband med Tomasmarknaden i vintras, men jag är med och hjälper dem som ska ta över. Det finns ingen skriven manual för allt som behöver göras så jag är med och visar, säger Bosse Palmér.

I vanlig ordning stängs torget av för trafik redan under fredagen och öppnas upp igen när allt är undanröjt sent på lördagen. På fredag blir det även en liten förmarknad i form av loppis.

– Det finns ett par stånd tillgängliga på torget för den som vill prova att bli av med lite grejer man inte behöver längre, säger Bosse Palmér.

Under dagen kommer även Vimmerby kommuns sport- och fritidsbibliotek att vara på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!