Dåliga avtal kan kosta 70 miljoner kronor!

Kommunens avtal för VA-tjänster för Arla och Åbros räkningar kostar kommunens skattebetalare 6,8 miljoner kronor. Bara i år.Lyckas inte kommunen förhandla om avtalen blir det samma nivå varje år till och med 2019.

Vimmerby2010-06-22 06:16

- 70 miljoner! Man tar sig för pannan! Vad händer i den här kommunen, sade Börje Fors, fp, när fullmäktige hade att besluta om finansieringen.
- Det är extremt dåliga avtal. Vi jobbar på att försöka lösa det här, sade kommunstyrelsens ordförande Per-Åke Svensson, c.
Bo Svensson i teknik- och servicenämnden som först fick frågan säger att han inte vet alls hur summorna kommit till eller hur underskotten räknats fram.
Att underskottet för kommunens kostnader för de så kallade industriavtalen konkretiserats är en direkt följd av den bolagisering som genomfördes vid årsskiftet. Då tog Vimmerby Energi och Miljö AB över ansvaret för den kommunala vatten- och avloppsservicen, men en viktig förutsättningar var att de så kallade industriavtalen som kommunen har slutit med Åbro och Arla, skulle ligga kvar hos kommunen.
Avtalen avser utbyggnader och andra investeringar som kommunen gjort för behov som Arla och Åbro har för sina processer. Finansieringen av de utförda investeringarna har sedan gjorts upp i de aktuella industriavtalen.
Så länge kommunen var huvudman för VA-servicen flätades den industriella servicen delvis ihop med VA-servicen för de privata kommuninvånarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om