Dalin revolutionerade svenska skolsystemet

Nu är den släppt, boken om folkbildaren och skolmannen Alfred Dalin, född 1855 i Bränna i Horn och uppvuxen i Klocketorp i Djursdala. På de nära 200 sidorna ryms en intressant och spännande personhistoria, men också en bild av hur denne man förändrade och utvecklade den svenska skolan. Flera av hans idéer förverkligades inte förrän efter hans död 1919.

Vimmerby2015-06-29 06:58


"Boksläppet" på Lindstorps kulle, bara nån kilometer från hans barndomshem i Klocketorp, blev välbesökt. Ett 50-tal personer, många av dem släktingar, deltog i det soliga men lite småblåsiga vädret.
Äldst bland deltagarna var Elsa Antonsson, Södra Vi, som till sommaren fyller 95 år. Alfred Dalin var hennes mormors bror.

Handplockad till Huskvarna
Alfred Dalin utbildade sig till lärare i Linköping, tjänstgjorde sedan i Maria folkskola i Stockholm innan han kom till Huskvarna, där han lade sin mannagärning som lärare och pedagog. Han hade "handplockats" dit av brukspatron Wilhelm Tham på Huskvarna Vapenfabrik. Industrimannen ville bygga bra skolor för sina anställdas barn och han hade förstått att Alfred Dalin var en "framtidens man" inom skolans värld. En man som visste vad han ville och som också hade kraft och kunskap att driva igenom sina planer. Och han drog sig inte för att ta strid för sina åsikter när så behövdes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om