Som det rapporterats om tidigare hotas lunchrestaurangerna på Solgläntan i Tuna, Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby. Kommunen räknar med att kunna bespara 1,4 miljoner kronor om året, ifall restaurangerna stängs.
Vimmerby Tidning har träffat nio boende på Granen, som frekvent besöker lunchrestaurangen för att få i sig en vällagad varm måltid, som också ger möjlighet till ett meningsfullt socialt utbyte.
Men frågan är hur länge till Greta Karlsson, Birgit Andersson, Gerd Juhlin, Evy Dargin, Ingegerd Petersson, Svea Gustafsson, Iriz Dahlberg, Ulla-Britt Fridell och Vivian Malmström kommer få möjligheten till det.
Något som i alla fall är säkert är att beskedet rört upp känslor.
– Det var chockartat när vi fick reda på det. Det är många som har flyttat hit till Granen för att det serveras lunch, och det är flera här som inte kan laga mat själva. De har synsvårigheter och är gamla, såväl som jag. Vi känner oss utslängda på något vis, berättar Birgit Andersson.
Granen har i snitt haft 17 lunchgäster per dag, under första halvåret 2024. Vilket är en bit över snittet på Solgläntan i Tuna (åtta) och Frödala i Frödinge (sju). Greta Karlsson brukar gå ned till matsalen varje dag.
– För min del handlar det mycket om den sociala biten, man vill inte sitta ensam och äta.
Hon får medhåll av Ingegerd Petersson, som behövt anpassa sig till en ny verklighet på sistone.
– Jag blev handikappad över en natt i våras. Till en början köpte jag färdigmat från affären och sen värmde hemtjänsten maten åt mig. Men jag tröttnade snabbt på det och tappade aptiten. Det har betytt väldigt mycket att kunna komma hit till matsalen och äta god mat tillsammans med andra.
Har ni någon förståelse över att kommunen behöver ta till åtgärder som dessa?
– Nej, det har vi faktiskt inte. Det verkar finnas pengar till annat, men vi ska behöva sitta i kläm. De ska inte behandla oss på det här sättet, säger Gerd Juhlin.
– Jag tror bara att de biter sig själva i rumpan. Kostenheten kanske sparar en viss summa på detta, men de öser bara över problemen på socialnämnden som kommer behöva beställa nya tjänster. Det finns många som inte kan laga mat hemma på egen hand, och då kommer det behövas ännu mer resurser för det. De (styrande i kommunen) tänker bara på sina egna nämnder och inte helheten, menar Birgit Andersson.
Men de boende nämner att det kan behövas viss förbättring från deras sida också.
– Vi måste förstå att det kostar mycket pengar att driva en sån här restaurang, så det kanske finns en liten skuld hos oss som inte äter här varje dag. Vi kan bättra oss, säger Vivian Malmström.
Hur fick ni reda på att restaurangen hotas?
– Genom tidningen. Det är för dåligt att behöva få reda på det där först. Politikerna borde varit här och informerat oss, svarar Gerd Juhlin.
Birgit Andersson:
– Jag tror inte de vågar komma hit. Jag tror de är rädda.
Greta Karlsson upplever det som att bemötandet gentemot de boende på Granen ibland varit bristfälligt.
– Lyfter man vissa frågor, som denna, kan man få höra att "det här är inget äldreboende, ni är bara hyresgäster".
Hur känns det att få höra det?
– Ja, vad säger man... Man blir stum.
Kommunens ekonomi är som bekant becksvart. Prognosen visar ett minusresultat på runt 35 miljoner kronor för 2024.
– Frågan är varför vi har så dålig ekonomi. Har vi för många konsulter inom kommunen? Vi måste ha chefer som kan sin sak utan att behöva ta hjälp av en massa konsulter, anser Birgit Andersson.
Vissa av de boende på Granen har inte nära släktingar som kan hjälpa till med inköp av mat och liknande ärenden. För dessa individer kan det bli extra ledsamt framöver.
– En stor anledning till att vi flyttade hit var för att det finns mat här. Vi trivdes inte där vi bodde innan, nu kan vi äta mat tillsammans med andra och ha det jättebra. Jag har alltid sagt att Granen är perfekt, men det kommer det inte vara längre. Det är en stor skam att de gör såhär. Det är åt helsike fel, säger Ulla-Britt Fridell.
Hur mycket skulle det betyda om ni får behålla lunchrestaurangen?
– Ja, då skulle vi bli såhär glada, säger Svea Gustafsson och ler brett tillsammans med bordsgrannen Iriz Dahlberg.
– Jag sätter väldigt stort värde i gemenskapen vi har tillsammans här. Det vill jag inte mista, konstaterar Evy Dargin och får medhåll från sina vänner på Granen.