Daniel, 16, startar företag

Sporttokig, teknikintresserad. Engagerad i elevrådet, Mukonoprojektet och Ungdomsrådet. Och nu har Daniel Nestor fått godkännande från överförmyndaren att driva sitt eget företag. För det krävs när man är under 18 och vill bli sin egen.- Jag gillar att ha mycket att göra och tar gärna på mig mycket ansvar, säger den ambitiösa 16-åringen.

Vimmerby2013-02-07 07:17


Den som inte fyllt 18 kan inte starta företag hur som helst. Men Daniel Nestor vet vad han vill. Han vill jobba med sitt företag Nestormedia.
- Alla papper är inskickade och jag har fått klartecken från överförmyndaren. Det känns rätt att göra så här. Nu har jag åren på gymnasiet på mig. Går företaget bra vet jag ju vad jag ska göra när jag tagit studenten.
Det började med att han köpte sin första kamera när han var fjorton. Pengar hade han lånat av pappa.
- Jag har alltid varit teknikintresserad, gillar tekniska prylar, helt enkelt. Men hade det inte varit för att min farbror är så intresserad av fotografering, särskilt naturfoto, hade det kanske blivit något annat.

Men en kamera blev det. Och under det första året lärde han sig massor. Inte minst att det fanns något han var bra på.
- Fotografera kan alla, om man använder autofunktionerna. Men jag ville lära mig fota manuellt.
Han tog bilder på allt och alla. På systrarna. Och i tennishallen, där han tillbringat många timmar sedan han började spela tennis som 6-åring. En dag satt kanonbilden. Med den kom han tvåa i Stockholm Opens fototävling och fick blodad tand.

I januari förra året gjorde han en egen hemsida för att visa sina bilder för andra. Förfrågningar började droppa in. Han har gjort jobb för Vimmerby IF - Bullerby Cup och SM och Special Olympics i handikappfotboll, Semesterracet, plåtat studenter och i december debuterade han som bröllopsfotograf.
- Jag vet vad jag kan. Jag kan fotografera människor, sport och tycker om ögonblicksbilder. Men det fanns väl de som var lite skeptiska när jag började prata om att starta eget företag. Jag är ju så ung. Säkert får jag jobba lite extra på att bli tagen på allvar, men när de ser mina bilder brukar det lösa sig.
Han gick starta-eget-kurs i höstas.
- Jättebra och lärorikt. Det var bra att få lära sig moms och marknadsföring och allt det där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om