Daniel skrev ny historiebok

Daniel Johnsson i Vimmerby har varit en passionerad släktforskare sedan tidigt 2000-tal. Nu har han använt sitt rika forskningsmaterial som grund för en ny bok om Vimmerby stads historia med tyngdpunkten lagd på händelser och - inte minst - personer under åren 1350-1799.
Här lyfts Vimmerbybon, både borgaren och den enkla människan, fram på ett sätt som man tidigare inte sett hos andra författare, som Frans Edward Norén och Oskar Blomberg.

Daniel Johnsson från Vimmerby har skrivit en ny bok om stadens historia från 1350 till 1799, där han sätter människan i centrum. Här ses han på Storgatan som haft samma sträckning på åsen sedan 1200-talet.

Daniel Johnsson från Vimmerby har skrivit en ny bok om stadens historia från 1350 till 1799, där han sätter människan i centrum. Här ses han på Storgatan som haft samma sträckning på åsen sedan 1200-talet.

Foto:

Vimmerby2015-05-28 07:09


Under de åtta månader det tog att faktaforska och skriva boken har han läst otroligt mycket, inte minst ministerialböcker (födelse- och dopbok, konfirmationsbok, lysnings- och vigselbok, numera äktenskapsbok, samt död- och begravningsbok), flyttningslängder, husförhörslängder, domböcker och andra källor till information om staden och dem som levt och verkat här. Som exempel kan nämnas att han läst samtliga sidor i domböckerna från åren 1727 till 1758.

Vad hände sen...?
- Jag har försökt sätta den enskilda människan i fokus, inte bara de historiska händelserna och årtalen som i mångt och mycket redan är väl kända, berättar Daniel över en kopp kaffe på Bakfickan i Vimmerby
- Det har skrivits mindre om Vimmerbyborna, hur de levde, hur de såg på sin tid, vilka drömmar och förväntningar de hade på livet. Kort sagt: Hur var Vimmerbybon?
Daniel har plockat fram många spännande historier med ett persongalleri, som inte lämnar så mycket övrigt att önska. Här möter vi borgmästare, präster, guldsmeder, tenngjutare, postmästare och andra yrkesutövare liksom flera av stadens mer burgna släkter, som Castman, Wimmerström, Wimmerkrantz och Wimmermark. Vi träffar också de studenter (bara manliga) som under 1700-talet läser vidare vid Uppsala universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om