Ny satsning på Pumpen – dans för alla

En danskväll på Pumpen, hur kul är det? ”Jättekul, jag kommer självklart hit nästa gång”, säger Victoria Hjalmarsson, 22, som åkt från Kisa för att lära sig bugga i Vimmerby Sportdansklubbs nya projekt Dans för alla.

Victoria Hjalmarsson, 22, från Kisa var för första gången på Dans för alla på Pumpen och dansar här med Jessica Nygren, personal. "Det är jättekul! Jag kommer tillbaka, självklart."

Victoria Hjalmarsson, 22, från Kisa var för första gången på Dans för alla på Pumpen och dansar här med Jessica Nygren, personal. "Det är jättekul! Jag kommer tillbaka, självklart."

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-10-17 19:00
undefined
Victoria Hjalmarsson hade redan första kurstillfället bra koll på buggstegen.

Dansvänlig musik, mjuk belysning, breda leenden. Stämningen stiger snabbt när deltagarna i Dans för alla droppar in till Pumpen i Södra Vi.

– Det är roligt att dansa, men jag vill lära mig mer. Och jag är inte rädd för att bjuda upp, jag är inte blyg någonstans, säger Eric Hultgren, 27.

Buggkursen för de över femton, med funktionsvariationer, är ett alldeles nytt projekt i Vimmerby Sportdansklubbs regi.

– Vi har länge pratat om det, men nu har vi kommit till skott. Tanken är att vi ska pejla intresset och se hur det kan utvecklas, säger initiativtagaren Petra Bergman, kursledare och vice ordförande i föreningen, som hoppas att Dans för alla ska kunna bli lika uppskattat som Vimmerby IF:s Fotboll för alla.

Till vardags jobbar hon som kurator inom barn- och ungdomshabiliteringen.

– Det här är ju något jag gör utifrån mitt föreningsarbete, men jag kan väl säga att jag genom jobbet vet vilka behov som finns – fritidsaktiviteter är något de flesta frågar efter.

Något som föräldern Erica Anemyr från Storebro skriver under på. Hon har upplevt skilda möjligheter för sina två barn.

– För min tonåring utan funktionshinder finns allt att välja på, men för Noelle har det inte gjort det. Den här kursen betyder jättemycket för henne. Det stärker hennes självförtroende och hon får prova saker hon någonstans vet att andra i hennes ålder gör – dansa, göra sig lite fin, träffa kompisar. Jag tycker både kommunen och föreningslivet kunde göra mer för att erbjuda fritidsaktiviteter för de med funktionsnedsättningar. Så det här är superbra.

undefined
Kursledaren och initativtagaren Petra Bergman bockar av kompisarna Eric Hultgren och Robin Klasson från Hultsfred. "Handsprit är bra mot tjejbaciller", skrattar Robin.

Kursdeltagarna kommer från både Vimmerby, Hultsfred och Kisa.

– Jag är mest intresserad av jakt, men jag kanske går ut och dansar mer om jag lär mig mer, det är möjligt, säger Robin Klasson, 25, från Hultsfred.

Grunden är bugg, men deltagarnas förutsättningar styr.

– För en del är dansen viktig, för någon annan räcker det att få vara med i ett sammanhang, bryta vardagsmönstret och sitta och fika. Alla kanske inte gillar bugg, då får man jamma lite som man vill. Den som rör sig till musik dansar, säger Petra Bergman.

Vad krävs för att öka utbudet på fritidsaktiviteter för funktionsvarierade?

– Vi löser det med hjälp av engagerade medlemmar, som stöttar upp som "meddansare". Det som saknas generellt är knappast idéer, utan eldsjälar och ledare.

undefined
Eric Hultgren och Noelle Anemyr gillar båda att dansa sedan tidigare.
Sabina Arrhenius, 30, från Hultsfred, gillar dans och musik. Idolen är Michael Jackson. "Jag kan dansa som han, det är inte lika svårt som det ser ut."
Sabina Arrhenius, 30, från Hultsfred, gillar dans och musik. Idolen är Michael Jackson. "Jag kan dansa som han, det är inte lika svårt som det ser ut."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!