Dans stärker ungas psykiska hälsa

Kan dans förbättra den psykiska hälsan? Ja, menar enhetschefen och dansläraren Jennie Leander Lilja som i sitt dagliga arbete möter unga som vittnar om detta.

Jennie Leander Lilja och Kajsa Lundahl är båda danslärare och har båda engagerat sig i ungas psykiska hälsa genom kursen "Dans för hälsa".

Jennie Leander Lilja och Kajsa Lundahl är båda danslärare och har båda engagerat sig i ungas psykiska hälsa genom kursen "Dans för hälsa".

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Vimmerby2022-01-20 08:00

Att röra på sig är ett framgångsrecept för att må bättre. Detta menar både Vimmerbys folkhälsosamordnare Anders Degerman och Jennie Leander Lilja. I Vimmerby arbetar kommunen för att bli bättre på att bemöta personer som mår dåligt och hur hälsan kan förbättras.

Anders Degerman har i en tidigare intervju berättat att träning och rörelse är en viktig del i arbetet för att hjälpa unga att må bättre. I det menar han att aktörer som kulturskolan fyller en viktig roll i att möta unga och uppmuntra till aktivitet.

– Det handlar om rutiner och tillräcklig rörelse för att må bättre är ungefär en timme om dagen för unga. Nu under pandemin är det färre unga som rör på sig än tidigare.

undefined
Anders Degerman har tidigare berättat för Vimmerby Tidning att ökad fysisk aktivitet bland unga är en viktig del i arbetet att stärka det psykiska måendet.


På kulturskolan arbetar Jennie Leander Lilja med ungas hälsa i form av att skapa dansglädje. Hon berättar att hon möter många unga som mår dåligt och att det är så "otroligt häftigt" att se när de börjar må bättre. Mycket tack vare dansen, enligt henne.

– Om du rör på dig triggar det igång endorfiner, det finns forskning som visar att man mår bättre av det. Dansen är konstnärlig och här kan du jobba med känslor och saker som är kopplade till mående. Det blir ett sätt att läka och få utlopp för känslor. 

Hon upplever att när unga rör sig i grupp får de glädje av varandra och det blir ett sätt att släppa taget om oro och stress. Dansen, tillsammans med musiken, blir ett sätt att flytta tankarna till något positivt.

"Vad skulle livet vara utan musik, Jennie? Det skulle vara helt svart", menar en av hennes elever.

undefined
Så här kan det se ut när kulturskolan i Vimmerby har dansuppvisning.

Nu vill hon engagera sig ytterligare i att nå ut till fler unga som vanligtvis inte söker sig till danskurser och som hon tror skulle må bra av det. Tillsammans med kollegan Kajsa Lundahl utbildade de sig förra sommaren i "Dans för hälsa", ett koncept som kompletterar elevhälsan med kravlös dans för att stärka måendet.

undefined
Jennie Leander Lilja och Kajsa Lundahl är båda danslärare och har båda engagerat sig i ungas psykiska hälsa genom kursen "Dans för hälsa".

– Jag upplever att allt fler unga mår sämre och nu under pandemin blir det mer uttalat när den fysiska aktiviteten minskar i samhället.

Inom kort påbörjas ett samtal med rektorer i Vimmerby om de ska erbjuda klasser i Dans för hälsa på skolorna. Utmaningen Jennie ser är att det kan finnas svårigheter att nå ut till skolelever som behöver någon att prata med men som inte vet vem eller hur de ska gå tillväga.

– Jag vill hjälpa ännu mer och vara den där vuxna som lyssnar, för det är värt så otroligt mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!