Danskan som älskar svenska trasmattor

Drygt 200 trasmattor från 1880-talet fram till nu. Eva Valente har en samling som troligen är något alldeles unikt - nu visas den i en utställning på Astrid Lindgrens Näs.- Vi danskar älskar svenska trasmattor! De är helt underbara.

Eva Valtente, t v, är danskan som vill lyfta de svenska trasmattorna. Anneli Karlsson, utställningsproducent på Näs, är glad över att få visa Valentes samling i utställningen som öppnar i dag. Foto: Janne Strömsten

Eva Valtente, t v, är danskan som vill lyfta de svenska trasmattorna. Anneli Karlsson, utställningsproducent på Näs, är glad över att få visa Valentes samling i utställningen som öppnar i dag. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2013-09-21 04:06


Kanske måste det till en danska för att trasmattan ska få den plats den förtjänar. Eva Valente flyttade för några år sedan från Köpenhamn till Sverige. Nu bor hon i Berg utanför Växjö. Ett stenkast från sitt eget rotsystem. Mormor bodde i Örs socken, men utvandrade till Danmark på 1930-talet, där hon träffade en "halvsvensk".
Efter flytten över sundet var Eva Valente piskad att hitta försörjning. Att det skulle bli trasmattor var en slump.
- Det finns inte alls samma textila tradition i Danmark, som det gör här i Sverige. Jag har aldrig träffat en dansk som har en vävstol. Men ni, ni har ju speciella dukar, gardiner och mattor till påsk och jul. Det är rena textilfrossan. Det är bara att bläddra i en svensk barnbok. Tittar man på bilderna och de visar ett kök, ett sovrum eller ett vardagsrum ser man att det är en svensk bok eftersom det är trasmattor på bilderna.
Hon började väva själv, men trodde kanske inte att hon skulle få någon lönsamhet i att sälja dem. Istället kom hon på att hon ju kunde sälja andras trasmattor. En annons resulterade i 125 påringningar.

Blev samlare
Vid det här laget har hon besökt många hem, träffat många människor, hört fantastiska historier. Och snart förstod hon att hon ju inte alls kunde sälja alla mattor. Hon blev en samlare, också.
- Som den här, säger hon och smeker försiktigt en matta i en färgsättning hon gillar, hade den gått till USA som det var tänkt, hade jag aldrig hittat något liknande igen.
I utställningen "Tjolahopp tjolahej - en hyllning till den svenska trasmattan", som öppnar i dag på Astrid Lindgrens Näs, visas 230 mattor vävda från 1880-talet fram till nu. Knutet till Eva Valentes företag finns också ett nätverk med vävare som väver nya mattor.
- Trasmattor är återvinning när det är som bäst. De speglar sin tid, och i mattorna finns hela livet. Färger och mönster i några av de allra äldsta är märkligt nog väldigt nära det som är modernt i dag. Efter 1930- och 40-talets sparsamhet exploderade mattorna i färg och tyg under 1950-talet och på 1970-talet kom de lättstädade i plast. Alla lika underbara!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om