Dansvänlig utställning

I sommar blir det dans bort i... museet, faktiskt. - Det har blivit en lustfylld utställning på somrigt tema - man blir på gott humör, säger Gunilla Gustafsson på Museet Näktergalen, som på onsdag öppnar "Det var dans bort i vägen..."

Vimmerby2011-06-04 04:05


Grunden är en bok. Boken om 1900-talets festplatser som SPF Vimmerbybygden gav ut för några år sedan och som sålt som smör.
- Det var boken som gav oss idén och därifrån har vi också fått gediget material. Och utan SPF:arna som medarrangör hade vi aldrig kunnat genomföra den här utställningen, säger Gunilla Gustafsson.
Sommarens utställning på Näktergalen gör alltså en nostalgisk tillbakablick på vår tradition med dansbanor och festplatser. Före de organiserade dansernas tid samlades man för det mesta på lördagskvällen vid ett lämpligt vägskäl eller på en loge, några spelmän stod för musiken och så dansades det så det stod härliga till. Under mellankrigstiden blev riktiga dansbanor och festplatser vanliga och bara i Vimmerby med omnejd fanns det minst ett tjugotal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om