Minisamhället Svendsborgs demensby i Danmark har väckt uppmärksamhet långt utanför Fyn. Att personalen i hemtjänsten Vimmerby norr fick nys om konceptet var en slump.
– Jag tycker det är viktigt att personalen och inte bara tjänstemän och politiker får åka iväg någonstans för att få inspiration i arbetet och på ett planeringsmöte frågade jag vart de ville åka. Det kom förslag på Spanien, Norge och England, men när vi i samma veva gästades av utredaren Susanne Rolfner Suvanto frågade jag henne vart hon skulle åka, om hon fick välja, säger enhetschef Camilla Mirestrand.
Svaret blev demensbyn utanför Amsterdam. Men Camilla Mirestrand och hennes personal googlade raskt fram att det fanns ett likvärdigt demenskoncept på närmare håll, i Svendsborg utanför Odense.
Demensbyn är ett inhägnat område, men inte låst. De mer än hundra invånarna har tillgång till aktiviteter, kan ta en snaps i restaurangen, gå på café, på gym och på många sätt fortsätta leva det liv som de gjort tidigare.
– Man kan bjuda familjen på mat i restaurangen eller gå och handla, och har man inte pengar kan man handla för knappar. Det är på många sätt helt annorlunda mot vårt sätt att arbeta i Sverige, säger Camilla Mirestrand.
Danmarksprojektet sker i samarbete med vård- och omsorgscollege i Vimmerby och på måndag åker en liten delegation på förbesök till Danmark. Tanken är att medel för ett större personalutbyte ska sökas i början av nästa år och att hemtjänstpersonal från Vimmerby ska åka till Danmark och skugga kollegor framåt hösten 2019.
Najim Mohammed jobbar i hemtjänsten sedan några år och har stora förhoppningar.
– Det ska bli riktigt spännande att se hur de arbetar. I Sverige bor fortfarande många dementa kvar hemma och demensgruppen räcker inte till för alla. Vi i hemtjänsten behöver få nya redskap för att kunna bemöta de dementa på ett ännu bättre sätt, säger han.
De flesta länder i världen står inför utmaningen att befolkningen blir allt äldre och fler får en demensdiagnos. En skillnad mellan Danmark och Sverige är att man i Danmark valt att både ge omfattande vård och omsorg till de som har störst behov, men också tidiga insatser till den stora grupp äldre som ännu inte behöver så mycket hjälp.
– I Danmark är man oftare piggare när man får plats på ett boende, i Sverige får man vänta längre. Vad vi förstått är också hemtjänsten i Danmark gratis, och det blir man ju nyfiken på hur det fungerar, hur det finansieras, säger Camilla Mirestrand.
Även om en demensby i Vimmerby känns som en avlägsen tanke tycker Camilla Mirestrand att det är viktigt med input från andra håll.
– Någonstans måste ju allt börja, och jag menar att det börjar med hur vi tänker. Lite av den mer avslappnade inställningen man har i Danmark tror jag vi skulle behöva ta till oss här. Det handlar mycket om att hitta glädjen i arbetet.