Därför råder det höga elpriser i södra Sverige

Det råder höga elpriser i södra Sverige. Det finns flera bakomliggande faktorer, men en viktig roll spelar vädret. Nu gör elkunder rätt i att hoppas på en höst med mycket nederbörd.

Det råder höga elpriser i södra Sverige. En höst med mycket regn på rätt ställen skulle behövas för att få ner priset.

Det råder höga elpriser i södra Sverige. En höst med mycket regn på rätt ställen skulle behövas för att få ner priset.

Foto: Hasse Holmberg

Vimmerby2021-09-20 11:56

– Det är ungefär en 40 öres differens om man jämför årets augusti månad med förra årets augusti månad. 2018 hade vi också en elpristopp men 2021 har tagit överhand med råge, berättar Martin Johansson som arbetar som elhandlare på Vimmerby Energi & Miljö AB (VEMAB). 

Lotta Aronsson, prisexpert på EON, förklarar att den största elproduktionen sker i norr där det bor färre människor vilket innebär en lägre elförbrukning. I södra delarna av Sverige bor det fler människor, men här finns det inte så mycket elproduktion. Det innebär att elen från norr måste flyttas söderut med hjälp av ledningar. Men enligt Aronsson så är den kapaciteten inte tillräckligt stor.

– En sak som skulle förbättra det skulle vara att bygga ut förbindelserna från norr till söder, det skulle göra att vi får mer el. Eller att man skapar incitament för mer produktion i södra Sverige, men det är långsiktiga tankar.

För att lösa elbristen i söder så måste man köpa in el från andra europeiska länder.

– Det är Danmark, Tyskland och Polen som vi har förbindelser med. I de länderna producerar man el med vind, men för tillfället blåser det inte så mycket, men också med fossila bränslen; olja, gas och kol, och priserna på allt det är höga just nu, särskilt på gasen som är en stor energikälla i till exempel Tyskland, säger hon.

På fossila bränslen tillkommer utsläppsrätter, och priserna på dessa är också höga just nu enligt Aronsson, vilket bidrar till ett högre elpris. En höst rik på nederbörd skulle kunna bidra till sjunkande elpriser.

– Vi har mycket vattenkraft i Sverige så då är det bra om det regnar på rätt ställen. Vädret under hösten spelar roll men också hur priserna kommer gå på bränslena i världen, eftersom det är en världsmarknad. 

Enligt Martin Johansson så påverkas främst de kunder hos VEMAB som har ett avtal med rörligt pris, eller de som tecknat ett fastprisavtal de senaste månaderna då priset varit högt. 

– Det är främst de med rörligt pris som kommer få ta den hårda smällen för vi har inte sett toppen än. Vi spekulerar i att toppen kommer komma i september-oktober, men det är svårt att säga, det är spekulationer. Men som det verkar i dagsläget så kommer priset i oktober att bli ytterligare lite högre än vad september kommer bli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!