Vimmerby är årets HBTQI-kommun

I lördags fick Vimmerby kommun ta emot priset årets HBTQI-kommun som delades ut på regnbågsgalan Loud and Queer i Kalmar.

"Vi får tillåta oss att njuta en stund nu, men vi är inte klara innan vi når ett jämlikt bemötande på alla håll", säger Moa Eskilsson som är sammankallande i kommunens nätverk för HBTQIA+-frågor.

"Vi får tillåta oss att njuta en stund nu, men vi är inte klara innan vi når ett jämlikt bemötande på alla håll", säger Moa Eskilsson som är sammankallande i kommunens nätverk för HBTQIA+-frågor.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vimmerby2021-09-09 14:00

Galan arrangerades av Kalmarsunds Pride som avslutning på årets pridevecka. Vimmerby kommun tilldelades priset årets HBTQI-kommun, bland annat för sitt aktiva utbildningsarbete inom frågor som rör HBTQI. 

– Det är jättekul och verkligen ett kvitto på att det jobbet som görs, inte bara i år utan även tidigare år, fungerar, syns och gör skillnad, säger Moa Eskilsson som är sammankallande i kommunens nätverk för HBTQIA+-frågor. 

I nomineringen lyftes även den projektanställning som kommunen gjort med syftet att kartlägga och samordna HBTQI-arbetet i kommunen. Genom att kartlägga kompetensen kring HBTQI-frågor i kommunen, kan utbildningsinsatser riktas mer effektivt, menar Moa Eskilsson. 

Hon tror själv att en nyckelfaktor för kommunens framgångsrika arbete är inkludering. 

– Det som har gjort att nätverket har fungerat är att vi har deltagare från så många olika delar av kommunen. Vi är på så sätt mångsidiga i vad vi kan göra, och får inputs från olika håll, säger Moa Eskilsson.

Priset togs emot på galan med stolthet och glädje, men utmärkelsen betyder inte att kommunen anser sig ha gått i mål med arbetat.

– Det är häftigt och det är klart att vi är stolta, sen gäller det att leva upp till det. Precis som många andra kommuner har vi långt kvar innan vi har ett jämlikt bemötande på alla håll. Vi får tillåta oss att njuta en stund nu, men vi är inte klara innan vi når dit, säger Moa Eskilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!