– Jag har varit iväg och fladdrat i andra branscher, men jag kommer alltid tillbaka hit.
I drygt ett år har Simon Johansson styrt köket på Björkbacken.
– När jag var liten stod jag jämt vid min lilla leksaksspis som morfar hade byggt. Jag skrev alltid menyer hemma, även om det såklart var väldigt enkel mat. Och så jobbade jag extra på en pizzeria. Därifrån växte det.
Trots hans livslånga intresse för mat har karriären som kock inte varit helt självklar. Emellan varven har han jobbat som både plattsättare, industriarbetare och däckmontör.
– Jag går in så helhjärtat i mina uppdrag och det tar på kroppen. Då tänker man att nej, nu är jag färdig. Och så är man borta ett tag och längtar tillbaka. Det är en hatkärlek. Du får inte samma feedback i andra yrken. Dagar när allt flyter på kan jag gå hem med ett leende, och fortfarande tycka det är kul efter snart 20 år i branschen. Det gör det värt allt slit.
2017 fick Simon möjligheten att förverkliga sin egen restaurangdröm. När han öppnade SMAK på Storgatan blev det snabbt en succé, i nästan två år var helgerna helt fullbokade.
– Det blev mycket större än vad jag hade tänkt. Vi fick så mycket kärlek men man hade hela tiden känslan av att ligga efter. Att vi saknade kapaciteten, personalen, köket, lokalen. Samtidigt ville vi inte säga nej, det är ju en liten stad.
När lokalen drabbades av en plötslig vattenskada i pandemins begynnelse valde Simon att lägga ner. När han stängt SMAK regnade förfrågningarna över honom, men han var klar med restaurangvärlden.
– Jag var stolt över det jag åstadkommit och kände att jag hade gjort mitt. Jag tackade nej till allt.
Istället tog han jobb på annat håll. När Björkbacken kontaktade Simon var han fortfarande fast beslutad att inte återvända till kockyrket. Men när Björkbacken ihärdiga kontaktförsök fortsatte gick Simon med på att ses.
– Och nu sitter vi här.
På Björkbacken har Simon fått väldigt fria händer. Hans grundidé är att servera bra och enkel mat med så lokala råvaror som möjligt. Inte för mycket krusiduller, utan sånt som folk i trakten tycker om.
– Min filosofi har alltid varit att utgå från mig själv, och jag vill att mina kollegor ska göra samma sak. Det är klart att vi har ett ansvar mot våra gäster, men tar man bort den personliga touchen så tappar man intresset för hela sitt yrke liksom. Du måste verkligen ha hjärta och passion för att det ska funka.