Vimmerby kommun fick en betalningsanmärkning i november

Vimmerby kommun fick en betalningsanmärkning i slutet av november efter en obetald räkning till en av nordens största försäljare av IT-produkter.

Kommunen fick nyligen årets första betalningsanmärkning. En ovanlig företeelse enligt ekonomichef Roger Sjögren:
"Det är väldigt ovanligt att det händer".

Kommunen fick nyligen årets första betalningsanmärkning. En ovanlig företeelse enligt ekonomichef Roger Sjögren: "Det är väldigt ovanligt att det händer".

Foto: Arkiv / TT-Bild / Sofie Olsson

Vimmerby2022-12-12 11:43

Vimmerby kommun fick under vecka 48 en betalningsanmärkning. Det är Dustin Sverige AB som har ansökt om ett betalningsföreläggande på 4 476 kronor.

– Det är väldigt ovanligt att det händer och i det här fallet är det den mänskliga faktorn, säger kommunens ekonomichef Roger Sjögren.

Enligt Sjögren rör det sig om en typ av missförstånd hos den som hanterat fakturorna då personen trott att samma faktura skickats dubbelt till kommunen.

– Det fanns två fakturor på exakt samma belopp men det gällde två olika verksamheter. Här har man då reagerat på summan och trott att vi fått samma faktura två gånger och därför makulerat den ena.

Men hur har det kunnat bli en betalningsanmärkning?

– Det är ovanligt mycket otur kring den här fakturan måste jag säga för när den sedan skickades ut till oss igen gick den via mejl och inte den vägen som fakturor brukar gå. Vi har betalat den nu och inget har gått vidare.

Kommunens betalningsanmärkning är den femte på de senaste tre åren och den enda i år enligt uppgifter från Kreditrapporten.se. Den högst noterade anmärkningen under perioden kom 2021 från Samhall AB och låg då på 10 474 kronor. 

– Vi har ungefär 32 000 leverantörsfakturor som vi hanterar per år och utifrån det tycker jag vi har bra koll på läget ändå men det är alltid bra att bli uppmärksammade på sånt här så vi får se över våra rutiner, säger Sjögren.

"Det är ovanligt mycket otur kring den här fakturan måste jag säga", säger ekonomichef Roger Sjögren.
"Det är ovanligt mycket otur kring den här fakturan måste jag säga", säger ekonomichef Roger Sjögren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!