Därför klarar Vimmerby hålla smittan borta från boenden

Kommunens äldreomsorg står fortfarande stabilt emot coronasmittan.

Socialchefen Anette Nilsson ser flera tänkbara skäl till att Vimmerby kommun hittills klarat sig bra från coronasmittan. "Yttre osmtändigheter för hur smittan sprids allmänt i samhället bidrar troligen också" säger hon.

Socialchefen Anette Nilsson ser flera tänkbara skäl till att Vimmerby kommun hittills klarat sig bra från coronasmittan. "Yttre osmtändigheter för hur smittan sprids allmänt i samhället bidrar troligen också" säger hon.

Foto: Arkiv Jimmy Karlsson / TT-Bild

Vimmerby2020-05-20 19:00

– Vi har ingen brukare med bekräftad covid-19, bara några få brukare med förkylningssymtom, säger socialchefen Anette Nilsson.

Vimmerby kommun var fortfarande på onsdagen en av de kommuner i länet som än så länge håller smittan utanför äldreboenden.

– Tacksam för varje dag, kommenterar t.f. säkerhetsskyddschef Carolina Leijonram.

Prover för covid-19 tas på brukare när läkare anser att det behöver göras. Däremot tas inga prover på personalen som arbetar i äldreomsorgen.

– Det är regionen som håller i den frågan. Vi vet att det planeras för att provtagning av personal ska komma igång, men det blir ingen massprovtagning, bara de med förkylningssymptom, säger Anette Nilsson.

Det märks heller ingen ökad frånvaro bland personalen som arbetar i omsorgen.

I veckan visade en granskning som SR Ekot gjort att flera kommuner som beställt utrustning fått grejer som inte fungerar. Bland annat köpte Västervik 12 000 ansiktsmasker som var felaktiga.

– Vi har inte samma erfarenhet. Det är ett svårt område och vi försöker vara observanta på vad som kommer hem. De ordinarie beställningskanalerna är alltmer igång nu och vi har den utrustning vi behöver just nu, säger Anette Nilsson.

Varför klarar sig Vimmerby så bra hittills?

– Svår att svara på. Länet har haft längre tid för förberedelser. Vi jobbar mycket med basala hygienrutiner, handlingsplaner och utbildning av hygienombud. Medarbetarna är väldigt bra på att hantera det speciella läget. Omständigheter hur allmänna smittspridningen i samhället är bidrar troligen också.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!