Därför måste Lions dra åt svångremmen

När alla ideella krafter i Lions återbruksbutik är över 70 tvingas man hålla stängt. ”Utan intäkter får vi problem, vi kan inte stötta som vi brukar”, säger Veine Johansson.

Veine Johansson och hans kamrater i Lions Club Vimmerby hade stora förhoppningar på återbruksbutiken, som skulle ha öppnat i påsk. "Vi har inga intäkter, men däremot fasta utgifter".

Veine Johansson och hans kamrater i Lions Club Vimmerby hade stora förhoppningar på återbruksbutiken, som skulle ha öppnat i påsk. "Vi har inga intäkter, men däremot fasta utgifter".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-04-28 10:00

Veine Johansson och de andra i Lions i Vimmerby såg fram emot att öppna föreningens loppisverksamhet, som vuxit till tre våningars återbruksbutik. Men något klirr till hjälpkassan blir det inte den här våren, och troligen inte heller sommaren.

– Vi är över 70 år, allihop. Efter ett telefonmöte gick vi ut till medlemmarna och frågade om någon ville ställa upp, men det blev noll svar, säger en mycket bekymrad Veine Johansson.

Han säger att föreningen länge haft problem att värva nya, och yngre medlemmar. I och med corona blev problemet påtagligt.

– Det är ju vi gamlingar som hållit det här flytande. Nu missar vi viktiga intäkter, men har fortfarande utgifter för bland annat hyra. Om någon vill handla enskilt kan vi fixa det, efter överenskommelse. Men det här håller inte i längden, det ger inte tillräckligt.

Hjälpkassan är inte tömd. Men med en oviss framtid måste föreningen begränsa sin stödverksamhet.

– Vi hoppas kunna fortsätta ordna ostkaka till våra äldreboenden, men i övrigt måste vi vara restriktiva. Det blir till att prioritera och granska ansökningar extra hårt, och många kommer att få nej. Det känns inte alls bra, men om vi måste ha pengar till våra fasta utgifter.

Att inte veta hur länge corona påverkar vardagen är värst, tycker Veine Johansson.

– I allra värsta fall kan det bli så att vi inte kan sälja våra kalendrar, som är största inkomstkällan. Det vore ren och skär katastrof.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!