Den analoga filmen är tillbaka

När det digitala fotografiet kom i början av 2000-talet trodde alla att den klassiska filmrullen skulle dö ut. Så blev det inte.

Björn Stridh på Thornbergs Foto säljer fortfarande analog film.

Björn Stridh på Thornbergs Foto säljer fortfarande analog film.

Foto: Carl Abrahamsson

Vimmerby2022-08-01 20:00

På sistone har det analoga fotograferandet ökat igen, speciellt bland unga. Det vill säga när man laddar en gammaldags kamera med en filmrulle som man sedan får framkallad och kopierad. Björn Stridh på Thornbergs Foto i Vimmerby kan inte förklara själva femomenet men är naturligtvis nöjd med utvecklingen.

– Vi har en kundgrupp som är gammal och som håller kvar vid filmen, berättar Stridh. De tycker att det är enklare att fortsätta med den gamla utrustningen och trivs med det.

– Men de flesta kunderna är faktiskt yngre och de vill också ha vanliga papperskopior av sina bilder. Vi har också haft många danska turister som köper film här. Det är mest enkla kompaktkameror de använder. Häromdagen tog engångskamerorna slut. Turisterna har i princip dammsugit butiken. Jag undrar verkligen hur det går till när information om att vi har film sprids.

Thornbergs Foto kan märka av ett uppsving denna sommar jämfört med de senaste pandemiåren.

– Det är definitivt fler människor i Vimmerby nu men vad det betyder exakt i kronor och ören vet jag inte riktigt än, förklarar Björn Stridh.

När vi samtalar om film och framkallning kommer faktiskt två unga engelsmän in i butiken och tittar storögt på Björn Stridhs sortiment av gamla kameror.

– En rulle film kan kosta 25 pund hemma (ca 300 kronor), förklarar den ene av dem. Plus framkallning. Så det är klart vi är fascinerade av att det är så pass billigt här i Sverige.

Analog film och engångskameror är populära igen.
Analog film och engångskameror är populära igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!