Arla blir fossilfritt och återtar underhållspersonal

Arla Foods mjölkinvägning i Sverige ökade för första gången på 10-15 år, visar bokslutet för 2020. Vid anläggningen i Vimmerby pågår nu flera omfattande miljösatsningar – och de anställda har blivit fler.

Arlas anläggning i Vimmerby där torrmjölksproduktionen nu ska förses med fossilfri energi.

Arlas anläggning i Vimmerby där torrmjölksproduktionen nu ska förses med fossilfri energi.

Foto: Henrik Nestor

Vimmerby2021-02-11 18:00

Arla Foods AB presenterade på torsdagen bokslutet för 2020. Hela koncernens omsättning ökade från 10,5 miljarder euro år 2019 till 10,6 miljarder för 2020. Inom Arla Sverige sjönk omsättningen något, från 14,298 miljarder kronor till 14,268, men invägningen av mjölk ökade.  Det Arla tappade i intäkter från hotell, restauranger och industri kompenserades med ökad försäljning till hemmen.

Arla i Vimmerby, ofta benämnt mejeri, egentligen en pulveranläggning, genomför ett omfattande investeringsprogram. För året som gått och fram till 2022 nämner platschefen Magnus Dahlblom ett belopp på någonstans mellan 175 och 200 miljoner kronor. Skälet till storsatsningen stavas – barnmat.

– Stora delar av satsningarna hänger samman med ökat fokus på torrmjölksproduktion för barnmatsprodukter, till exempel gröt. Det ställer nya och högre krav på våra pulverkvaliteter och därför har vi behövt tillföra ny utrustning i våra torn för att få fram ett ännu renare pulver, förklarar Magnus Dahlblom.

Han chefar för både anläggningen i Vimmerby och den i Visby, också med pulverproduktion som helt dominerande verksamhet, men där man också producerar mjölk för konsumtion på Gotland.

I pulverprocessen kokar man bort vatten vid undertryck och vid låg temperatur – för att inte bryta proteinkedjorna i mjölken. Produktionen är mycket energikrävande.

– Tillsammans förbrukar båda anläggningarna lika mycket energi som 10 000 hushåll, uppger Magnus Dahlblom.

I Vimmerby och Visby pågår parallella projekt för fossilfri energi. I Visby samarbetar Arla med gotländska Brogas om en ny bioflispanna som är i slutfasen av inkörning. I Vimmerby går man en annan väg:

– Vi har sålt vår panna till Adven, specialister på energilösningar, säger Magnus Dahlblom.

Biodiesel ersätter eldningsolja och en mycket högre andel av värmeenergin ska återföras.

Också i produktsortimentet noteras en ny miljösatsning; ekologiskt skummjölkspulver.

– Efterfrågan finns redan, den produktionen kommer att öka dramatiskt, säger Magnus Dahlblom.

Antalet anställda i Vimmerby har ökat med 5-10 personer under 2020. En förklaring är "insourcing", i motsats till "outsorcing".

– Det handlar om exempelvis fastighetsunderhåll och laboratorieverksamhet som blir bättre och mer kostnadseffektivt om vi gör det själva, avslutar Magnus Dahlblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!