Många folkhögskolor tvingas lägga ner utbildningar och säga upp personal när anslagen från regeringen minskar. För Vimmerby Folkhögskola är läget dock stabilt.
– De minskade anslagen gäller främst utökade platser eller extra platser som folkhögskolor kunde ansöka om. Vi på Vimmerby Folkhögskola sökte inte extra platser, för vi hade inte möjlighet att utöka. Därför påverkar det här inte oss rent konkret. Vi har inga planer på att lägga ner någon utbildning eller genomföra andra neddragningar, utan vi jobbar på med det vi har, säger Susanne Lindvall, rektor.
Samtidigt är det ekonomiska läget i omvärlden kännbart för Vimmerby Folkhögskola, precis som för många andra.
– Våra kostnader ökar, medan det generella statsbidraget som vi får för våra deltagarveckor ligger kvar på samma nivå som det gjort i flera år, det är kännbart. Vi måste hela tiden tänka oss för och använda de bidrag vi har på ett hållbart sätt. Till hösten kan det bli höjningar för våra boende på långa kurser.
Vad tänker du om att många folkhögskolor har det tufft just nu?
– Det är allvarligt. Många skolor utökade sin verksamhet under pandemin och gav möjlighet för fler människor att komma ut i utbildning och arbete, den möjligheten försvinner ju nu. Det som folkhögskolorna är extra bra på är ju att fånga upp dem som har lite längre till utbildning och arbetsmarknad, säger Susanne Lindvall.