Därför stängdes Astrid Lindgrens Näs

Stora uteytor och lätt att undvika trängsel – Astrid Lindgrens Näs har förutsättningarna att vara ett säkert besöksmål i coronatider. Men det räcker inte. ”Att ha öppet är inte ekonomiskt försvarbart”, säger vd Jocke Johansson.

Pippiutställningen hann precis komma upp - sedan var det slut på säsongen i Astrid Lindgrens Näs. Beslutet att stänga besöksmålet är helt och håller ekonomiskt, förklarar Jocke Johansson.

Pippiutställningen hann precis komma upp - sedan var det slut på säsongen i Astrid Lindgrens Näs. Beslutet att stänga besöksmålet är helt och håller ekonomiskt, förklarar Jocke Johansson.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-07-15 09:00

När Astrid Lindgrens Värld, som en följd av hårdare direktiv, stängde efter bara elva dagar öppet var även säsongen på Näs över. Ett rent ekonomiskt beslut, förklarar ledningen.

– Kan vi inte ha kassakon igång, om man får uttrycka sig slarvigt, är det inte ekonomiskt försvarbart att ha Astrid Lindgrens Näs öppet. Med tanke på hur läget är måste vi minska blödningen så mycket vi kan, och då blir det att stänga allt, säger Jocke Johansson.

Svider det inte att stänga ett besöksmål som till stor del består av trädgårdar där man kan hålla avstånd, och som också attraherar en annan målgrupp?

– Det svider lika mycket att stänga Astrid Lindgrens Näs som att stänga Astrid Lindgrens Värld. Vi ser dem som en helhet, inte skilda företeelser.

Nu står det klart att bantningen av fast personal i bolaget landar på 11,5 tjänst. Fördelningen ALV/Näs, vill Jocke Johansson inte gå in på.

– Man har sin anställning hos Astrid Lindgrens Värld AB. Internt jobbar vi för att svetsa ihop verksamheterna. Det handlar om den summan totalt i företaget, och nedskärningarna drabbar båda besöksmålen.

Trots stängningen kvarstår löpande kostnader för bland annat drift och underhåll av temaparken och trädgårdar.

– Det handlar om trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs och planteringar och gräsmattor i parken. Det finns kostnader som vi bara måste ta, det går inte att lämna allt för fäfot. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!