Därför står lokalerna i centrum fortfarande tomma

Två tidigare handelslokaler i centrum står tomma sedan snart ett år tillbaka. "Vi vill inte plocka in vad som helst", menar fastighetsägaren.

Lokalerna på Drottninggatan 20 och Stora Torget 2 (runda bilden) saknar nya hyresgäster. "Hittills är det fel verksamheter som hört av sig", säger Niklas Andersson på Fogelvik Fastigheter AB.

Lokalerna på Drottninggatan 20 och Stora Torget 2 (runda bilden) saknar nya hyresgäster. "Hittills är det fel verksamheter som hört av sig", säger Niklas Andersson på Fogelvik Fastigheter AB.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-09-12 18:00

Lokalen på Drottninggatan 20 har stått tom sedan Djurproffsen flyttade i slutet av 2020. Lokalen på Stora Torget 2, där Rosenkransen tidigare huserade, har stått tom i närmare ett år.

– Hittills är det fel verksamheter som hört av sig. Vi vill inte bara plocka in vad som helst, vi vill att det ska fungera också, säger Niklas Andersson som är teknisk chef på Fogelvik Fastigheter AB som förvaltar de båda lokalerna i centrala Vimmerby.

Vad anser ni vara fel verksamhet?

– Vi vill inte ha en restaurang eller annan verksamhet som har med matlagning att göra. Det är alltid ett problem med lukt och annat när man blandar restauranger i samma hus där man har bostäder. Sen tror vi inte på fler caféer eller restauranger i Vimmerby. Det finns redan en uppsjö av sådant, säger Niklas Andersson.

undefined
Vivi Möller drev butiken Rosenkransen på Stora Torget 2 i över 29 år. Därefter har ingen ny hyresgäst flyttat in i lokalen, som efter snart ett år fortfarande står tom.

När Vimmerby Tidning skrev om de tomma lokalerna i vintras var status att det fanns konkreta intressenter till lokalen på Stora Torget 2. Vid återkopplingen blev det inget av det, och någon ny verksamhet har alltså ännu inte flyttat in i lokalen. Detsamma gäller lokalen på Drottninggatan 20.

– Vi har gett det chansen och sett om det finns någon efterfrågan på butik. Tyvärr verkar det inte som att det blir något bra av det, men vi hoppas att efterfrågan ökar. Det är tråkigt att lokalerna står tomma, säger Niklas Andersson.

undefined
Lokalen på Drottninggatan 20 står tom sedan Djurproffsen flyttade i slutet på 2020.

Som alternativ plan pågår diskussioner om att göra om såväl Storgatan 2 som Drottninggatan 20 till hyreslägenheter. Efterfrågan på centrumnära hyresrätter, tror Niklas Andersson är större än efterfrågan på butikslokal. Men något beslut i frågan har ännu inte tagits.

– Vi har inte sökt bygglov än. Vi är i stadiet där vi sitter och planerar vilka steg som ska tas. Vi kanske gör en ansökan framåt vintern, säger han.

Enligt Andersson skulle det i så fall röra sig om omkring fyra till fem mindre marklägenheter, anpassade för tillgänglighet. Tvåor eller treor. Men än har de inte gett upp hoppet om att någon hör av sig och vill flytta in i lokalerna så som de ser ut idag.

– Vi är jätteintresserade om någon med rätt verksamhet hör av sig. Gärna någon handelsbutik eller kontor. Det skulle kunna bli ett kontorshotell där personer som arbetar hemifrån kan hyra sin egna lilla kontorsplats, och på så sätt att ha någon att prata med och ta en kaffe tillsammans med på rasten, säger Andersson.

"Hittills är det fel verksamheter som hört av sig", säger Niklas Andersson på Fogelvik Fastigheter AB om varför lokalerna fortfarande står tomma.
"Hittills är det fel verksamheter som hört av sig", säger Niklas Andersson på Fogelvik Fastigheter AB om varför lokalerna fortfarande står tomma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!