Tonåringar åtalas för rånet mot Coop

På rymmen från olika behandlingshem och höga på droger stormade de två tonåringarna in på Coop i Vimmerby. Maskerade och beväpnade med en jaktkniv hotade de kassapersonalen och högg med kniven i kassabandet och skrek att de ville ha cigaretter och pengar. De fick med sig en större mängd cigaretter och drygt 3 600 kronor i kontanter.

Med en väska fylld med cigaretter och drygt 3 600 kronor i kontanter lämnar de unga rånarna Coop-butiken i Vimmerby.

Med en väska fylld med cigaretter och drygt 3 600 kronor i kontanter lämnar de unga rånarna Coop-butiken i Vimmerby.

Foto: Polisen

Vimmerby2022-11-18 10:30

Nu åtalas de två tonåringarna för rånet som inträffade i Vimmerby fredagen den 30 september.

Ungdomarna, som båda är under 18 men över 15 år, har på olika sätt kopplingar till Vimmerby kommun. Vid tiden för rånet var de båda på rymmen från varsitt HVB-hem på andra orter i landet.  De strålade samman i Vimmerby där de tillfälligt bodde hos anhöriga till en av dem. Det framgår i förundersökningsprotokollet som omfattar nära 300 sidor. 

Varför de rånade just Coop-butiken råder något delade meningar om. En av dem säger i förhören att de planerade rånet tillsammans med en tredje okänd person, som också ska ha tagit hand om en del av bytet.
Den andra uppger att han stod i skuld till en langare och därför behövde snabba pengar för att slippa bli sönderslagen som hämnd för den obetalda skulden.

I vilket fall som helst bestämde de sig för att slå till mot Coopbutiken på fredagskvällen när de trodde det kunde finnas som mest pengar i kassan. De förberedde sig med tröjor för maskering, en väska, kassar och en drygt 20 centimeter lång jaktkniv.

De tog droger, bland annat kokain, för att få mod och för att få upp adrenalin och aggression, berättar de i förhören.

För att ge sig själva längre tidsfrist gentemot polisen ringde en av dem och larmade om ett bråk med 6-7 personer inblandade i Södra Vi. När polisen kom dit fanns inga som helst tecken på något bråk. Klockan var då 19:25. 

Två minuter senare rusade de två maskerade rånarna in i Coop-butiken.

Två personal befann sig vid kassan där en av rånarna högg med kniven i kassabandet. De skrek att de ville ha cigaretter och pengar. En av dem slog sönder en behållare. Han har senare berättat att det var för att markera allvaret i situationen.

Personalen chockades och blev skärrade, men följde tidigare givna direktiv vid en rånsituation och gav de båda ungdomarna det de begärde.

Den enda kunden i butiken kom fram och medan hon filmade rånet frågade hon rånarna "va faan de höll på med?" De bad henne hålla käften och en av dem försökte utan att lyckas ta ifrån henne telefonen innan de sprang ut och försvann till fots och på en cykel.

Fem minuter senare kom första polispatrullen till platsen och spaningen efter rånarna inleddes.

Rånarna tog sig tillbaka till den bostad hos den enes anhöriga där de bott de senaste dagarna. 

När de såg bilder från rånet i media blev de rädda att bli igenkända och bestämde sig för att ta sig tillbaka till behandlingshemmen de avvikit ifrån.

Då hade polisen redan identifierat dem. Under lördagen hittade polisen också en del av rånbytet i en väska som lämnats kvar i bostaden där rånarna övernattat. 

Intill en GC-väg vid gamla tvätten i Vimmerby hittades tre platskassar med cigarettpaket.

En av rånarna greps när han klev av tåget i Linköping. Han hade då på sig kniven som använts vid rånet.

Den andra greps också under lördagen i en privat bostad i Vimmerby. I hans kalsonger hittade polisen mindre mängder cannabis och amfetamin. Båda fördes till Västervik där de anhölls. Efter hand har båda erkänt rånet.

Enligt åtalet kom de över 570 cigarettpaket värda 36 000 kronor.

– Det är något oklart hur mycket de kommit över, men hur som helst har det tillgripits mer än vad som anträffats, säger kammaråklagare Magnus Argus.

Ungdomarna som kort efter rånet återfördes i ungdomsvård kommer inom kort att ställas inför Kalmar tingsrätt.

Den jaktkniv på drygt 20 centimeter, som en av rånarna flera gånger högg med i kassabandet framför den skräckslagna kassapersonalen.
Den jaktkniv på drygt 20 centimeter, som en av rånarna flera gånger högg med i kassabandet framför den skräckslagna kassapersonalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!