För andra året har elever som går den tvååriga utbildningen till kvalificerade trädgårdsmästare på Hermods Yrkeshögskola i Stockholm praktiserat på Astrid Lindgrens Näs. Med vårstädning, som betyder så mycket mer än att kratta bort fjolårslöv från gräsytor och planteringar.
Det ska beskäras buskar och träd, gödslas och vårstäda bland perenner. Våren är arbetsintensiv i en trädgård och arbetsmomenten får gärna ge tillfälle till reflektion, tycker trädgårdsmästarna på Näs:
– Det handlar inte bara om att rensa mekaniskt och städa för att göra fint och snyggt. Man får fundera över vad som ska tas bort eller inte, vilka redskap som fungerar bäst till vad, varför man gör det man gör, säger Claudia Schutte.
Läraren Mia Persson Norbäck förklarar varför det är värt att lägga några dagar på en trädgård drygt 30 mil bort, när det finns så mycket visningsträdgårdar på närmare håll i Stockholmstrakten.
– Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs är ovanliga, man har skapat dem kring en person som var mer naturmänniska än trädgårdsmänniska och gjort något som är så väl genomfört och håller ovanligt hög kvalitet, från planeringen till växtval och skötsel. Det här är något alldeles extra.
Den 1 april öppnar Astrid Lindgrens Näs, samma dag som ägarbytet träder i kraft och företaget till 100 procent ägs av Astrid Lindgrens Värld, som i sin tur ägs av Astrid Lindgrens arvingars bolag Saltkråkan.
Att de blivande trädgårdsmästarna och deras lärare tycker att Vimmerby gjort helt rätt i att komplettera besöksmålet Astrid Lindgrens Värld med ett Näs där trädgårdar får ta plats är kanske inte särskilt överraskande.
–Trädgårdsintresset växer. Och det märks också på arbetsmarknaden. Av de elever som slutar utbildningen nu i vår efter två års studier har redan 80 procent fått jobb. Branschen är och rycker i dem redan första året, säger Mia Persson Norbäck.