De äldre och maten

Fem procent av de hemmaboende äldre och ungefär hälften av de inom särskilt boende beräknas vara undernärda. Det är därför Livsmedelsverket för första gången tar fram råd för mat inom äldreomsorgen. - Det låter fruktansvärt. Men jag törs säga att det här inte är något problem i Vimmerby kommun, säger kristdemokraten Elisabeth Lago Nilsson, ordförande i omsorgsnämnden.

Vimmerby2010-10-27 06:28


Livsmedelsverket oroas över bristerna i äldres mathållning
Undernäring är vanligt i svensk äldreomsorg och man räknar med att cirka fem procent av de som bor hemma är undernärda och ungefär hälften av de inom särskilt boende.
För första gången har nu Livsmedelsverket tagit fram ett förslag till råd om bra mat inom äldreomsorgen med syftet att förebygga undernäring genom att verka för positiva måltidsupplevelser och god aptit.
I Vimmerby kommun har man redan tittat på problematiken och använt stimulanspengar från regeringen till satsningar på måltidssituationen.
- Vi projektanställde en person som fick se över det här och kom fram till en del brister. Ett problem var att våra boende fick många mål mat under en väldigt komprimerad tid, mellan 8-17, och nattfastan blev alltför lång, säger Elisabeth Lago Nilsson, kd, ordförande i omsorgsnämnden.
Lösningen blev nattamacka. Oavsett om man bor hemma och har hemtjänst eller bor i särskilt boende ska man kunna få en smörgås och ett glas mjölk eller en mugg nyponsoppa om man vaknar hungrig.
Med nattmålet inräknat når Vimmerby kommun redan de sex måltider om dagen - tre huvudmål och tre mellanmål - som Livsmedelsverket rekommenderar i sitt förslag.

"Bra koll"
Stimulanspengarna har också använts till små förändringar som personalen upplevt gör stor skillnad. Varje enhet har fått söka bidrag och det finns demensavdelningar som köpt in färgat porslin därför att aptiten stimuleras bättre, andra glas på fot för att det är festligare.
- Eller gammaldags kaffekoppar. Att duka fint är ett sätt att ge en positiv upplevelse av måltiden.
Men allt är inte enkelt. Den som är äldre kan få minskad aptit, eller svårare att tillgodgöra sig näring, av olika anledningar. Lukt och smak avtar. Sjukdomar och depressioner kan vara en bakomliggande orsak.
- I en liten kommun har personalen bra koll och märker ju om någon börjar magra oroväckande. Då kontaktas medicinskt ansvarig sköterska och jag kan lova att om någon led av undernäring skulle jag få veta det, inte minst från de anhöriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om