Nya verksamhetschefen Camilla Ljungdahl och nya avdelningschefen Pernilla Strömberg fick bokstavligen talat bli varma i kläderna på direkten när de kom till Vimmerby hälsocentral i augusti extremsommaren 2018.
– Vi fick stänga övervåningen på hälsocentralen. Att våra mottagningar har dålig ventilation, utan kylmöjlighet, är ett problem och det var ingen bra arbetsmiljö för oss och inte bra för patienterna heller. När det blir kallare utomhus är istället bekymret att det blir kallt i våra lokaler, säger Camilla Ljungdahl.
Logistiken i lokalerna och problem med inomhusklimatet finns på måste-bli-bättre-listan, som dock är ganska kort i jämförelse med det positiva de båda nya cheferna gärna framhåller efter några månader i Vimmerby.
– Det är en härlig atmosfär och personalen jobbar verkligen med de tre värdeorden öppet, engagerat och kunnigt, säger Pernilla Strömberg, som tidigare jobbat inom det länsövergripande Diagnostiskt centrum som avdelningschef i Kalmar och Oskarshamn.
I Vimmerby brottas man inte med någon läkarbrist. Sju distriktsläkare, fem ST-läkare, två läkarassistenter, två AT-läkare och tre vikarierande läkare utgör ett stabilt team tillsammans med undersköterskor och sjuksköterskor.
– Vimmerby är attraktivt, vi har inga vakanta tjänster och personalgruppen gillar att jobba tillsammans, oavsett yrkeskategori. En fördel är att vi har tillgång till mycket trots att vi är en liten hälsocentral, vi har röntgen, labb och specialistmottagningar, säger Camilla Ljungdahl.
Men trycket på läkarna är hårt. Antalet listade patienter har ökat stadigt och ligger nu på 15 644.
– Det betyder någonstans runt 1 500 listade patienter per läkare, och det är i högsta laget och en bra bit från ”Hemsjukhuset” i Borgholm, tanken är ju att erfarenheterna från det projektet ska vara vägledande, men vi vet ännu inte vad den nya politiska majoriteten kommer att landa i, och vilket uppdrag och vilken utmaning vi kommer att få.
Att hälsocentralen i grannkommunen Hultsfred saknar fasta läkare har påverkat Vimmerby.
– Förutom att vi delar medicinskt ansvarig läkare med Hultsfred har våra läkare gått in på jour under kvällar och helger i Hultsfred och det medför mycket övertid som ska tas ut. I kombination med att vi under sommaren fick stänga specialistsköterskemottagningar för att personalen skulle få semester har det har byggt på väntetiderna för årskontroller för våra patienter och att vi ligger efter på framförallt astma-kol-mottagningen. Men vi börjar komma ifatt.
Inom kort kommer patienter att få möjligheten till telefonrådgivning och återbesök till läkare via videosamtal.
– Det har provats på tre hälsocentraler i länet och fallit väl ut. Det kan vara ett bra alternativ vid enklare åkommor som prickar eller utslag.
De är överens om att den stora utmaningen på lång sikt är rekryteringen, på kort sikt att bibehålla god arbetsmiljö som gör att personalen trivs och stannar kvar.
– Vi har en flexibel och kompetent personal med många trotjänare och flera medarbetare som inte går ner i arbetstid efter att de fyllt 65. Sköterskor fortsätter att jobba extra efter att de gått i pension och jag fick senast häromdagen ett sms från en pensionär som skrev ”självklart kommer jag tillbaka till en sån härlig arbetsplats!”
– Camilla Ljungdahl kommer närmast från jobbet som socialchef i Ydre och har efter flera år inom kommunal verksamhet hittat tillbaka till sjukvården.
– Jag är sjuksköterska i grunden och det här känns faktiskt lite som att komma hem igen. Mitt mål är att fortsätta utveckla Vimmerby hälsocentral till en väl fungerande hälsocentral med kompetent personal och hög tillgänglighet.