De är redo att rycka in när kommunen behöver hjälp

I Vimmerbys frivilliga resursgrupp (FRG) finns 10 personer som är redo att ställa upp, när helst kommunen behöver extra resurser.

Från vänster: Ingemar Harrysson, Ingemar Pettersson, P-O Pettersson, Bosse Ståhl, Bengt Roos, Tommy Lindström, Kennerth Karlsson. Gruppen har ytterligare tre medlemmar som inte finns på bild; Stefan Stridh, Sture Jonsson och Conny Hård.

Från vänster: Ingemar Harrysson, Ingemar Pettersson, P-O Pettersson, Bosse Ståhl, Bengt Roos, Tommy Lindström, Kennerth Karlsson. Gruppen har ytterligare tre medlemmar som inte finns på bild; Stefan Stridh, Sture Jonsson och Conny Hård.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-09-12 12:00

– När det här med begreppet FRG kom in i bilden var det via civilförsvarsförbundet. Då var det utifrån vissa händelser där man tyckte från civilförsvarsförbundets sida att man skulle med den frivilliga organisationen som vi tillhör, kunna förstärka kommunen när kommunen så behöver, berättar Tommy Lindström.

Frivilliga resursgruppen finns till för kommunen och består av medlemmar från frivilliga försvarsorganisationer. I Vimmerbys fall så består FRG av 10 medlemmar, som också är medlemmar i Vimmerbys civilförsvarsförening. Genom föreningen har de alla fått en 36 timmars grundutbildning där de bland annat fått kommunkunskap, kunskap om att möta människor i kris och första hjälpen. 

FRG-medlemmarna har en samlad erfarenhet från räddningstjänsten som sträcker sig över flera hundra år.

– Jag har jobbat i 38 år, så vi är gamla rävar, berättar Ingemar Pettersson.

Men Tommy Lindström betonar att den typen av erfarenhet är inget krav för att bli en FRG:are, det räcker att bli medlem i en frivillig försvarsorganisation och genomgå utbildningen. 

– Organisationen skulle må bra av att få in annan kompetens också. Men det är svårt att få folk att engagera sig. Samtidigt så har vi och jag inte heller ansträngt oss oerhört mycket, för det är nog besvärligt att hålla igång 10-11 personer.

Vimmerbys FRG har haft ett avtal med kommunen i fem år. Genom avtalet är det reglerat vilken ersättning medlemmarna får när de kallats in för att utföra arbetsuppgifter åt kommunen. I år fick man sitt första uppdrag, det bestod i att ta emot frivilliga som ville hjälpa i samband med coronautbrottet i våras

– Det är en sådan uppgift som FRG ska vara beredda på att kunna hjälpa kommunen med, och det är att ta hand om spontan-frivilliga, säger Lindström. 

Gensvaret från allmänheten var dock svagt den här gången, under tre veckors tid anmälde sig endast två. 

För att hålla i gång gemenskapen i gruppen, så händer det att de tar på sig externa uppdrag, men då i egenskap av civilförsvarsförening. I dagarna har de varit på plats i Åtvidaberg, Kisa och Valdemarsvik för att kontrollera bilbältes- och cykelhjälmsanvändning för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF). 

– Dels är det för personens egen skull – att tillhöra ett gäng är trevligt. Samtidigt så har vi ett samhällsengagemang från början, säger Lindström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!