Inga problem att få två olika vaccin samtidigt

Dubbla vaccin erbjuds den som bokar in vaccin mot säsongsinfluensan eller covid-19. Att få två olika vaccin samtidigt ska inte innebära några problem, enligt länets vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Dubbel vaccination kommer att erbjudas de som bedöms vara i behov av vaccin mot säsongsinfluensa och en tredje dos av coronavaccinet.

Dubbel vaccination kommer att erbjudas de som bedöms vara i behov av vaccin mot säsongsinfluensa och en tredje dos av coronavaccinet.

Foto: Pressbild/TT

Vimmerby2021-11-02 14:00

Den som är i behov av vaccin mot säsongsinfluensa kommer att erbjudas detta i samband med den tredje dosen coronavaccin.

Marie Ragnarsson berättar att detta gäller dem som på egen hand bokar en vaccinationstid, och inte för de som bor på ett särskilt boende. De som bor på särskilt boende får i stället ett annat typ av influensavaccin, och detta ska tas med en veckas mellanrum från eventuellt coronavaccin.

Tidigare har man uttryckt att andra vaccin inte ska tas angränsande till vaccineringen mot covid-19?

– Allmänheten kan ges båda vaccinen samtidigt, enligt Folkhälsomyndigheten, säger Ragnarsson. 

Kan man förvänta sig mer biverkningar när vaccinen tas samtidigt?

– Jag kan inte uttala mig kring detta då vi ännu inte hunnit vaccinerna så många med dubbla vaccin ännu. Vanliga biverkningar av säsongsinfluensvaccinet är att man får lite ont i armen, något som även kan uppstå efter vaccinering mot covid-19.

Så det går alltså bra att blanda dessa vaccin?

– Ja, det ska fungera att blanda.

På Folkhälsomyndighetens hemsida går det bland annat att läsa att "allmän influensavaccination av riskgrupper påbörjas cirka 9 november. Fram till och med 21 november erbjuds följande grupper vaccination mot influensa: personer 65 år och äldre, medicinska riskgrupper under 65 år samt hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!