Krav på registrering av katt införs

För att lösa problemet med hemlösa katter kommer det nästa år bli krav för kattägare att märka och registrera sina djur. "Katter är så utsatta. Många skaffar dem så lättvindigt och katthemmen går på knäna", menar vimmerbybon Git Edvinsson.

För att lösa problemnet med hemlösa katter blir det 2023 blir det krav på kattägare att märka och registera sina djur.

För att lösa problemnet med hemlösa katter blir det 2023 blir det krav på kattägare att märka och registera sina djur.

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Vimmerby2022-03-21 20:00

Under 2023 kommer jordbruksverket införa ett kattregister. Det innebär att kattägare kommer få krav på sig att registrera och märka sina djur, precis som det nu är för hundägare. "Syftet med registreringen är att tydliggöra ägarens ansvar för katten och att lösa problemet med hemlösa katter", skriver jordbruksverket på sin hemsida. 

– Vi får anmälningar om övergivna katter med jämna mellanrum, det är ett relativt vanligt ärende hos oss men har vi ingen uppgift om ett exakt antal, säger Fredrik Ustrup på Länsstyrelsen Kalmar län. Själv tror han inte att de nya kraven helt kommer att lösa problemet. 

– Det kan säkert hjälpa på sikt. Men att katter blir övergivna beror på väldigt många olika saker så det finns inte en lösning.

undefined
"Är man inte bered på att det kommer vara en familjemedlem under många år så kanske man inte ska ha katt. För mig är de lika viktiga som oss människor" säger Mia Karlberg Lingefelt.

Tunabon Mia Karlberg Lingefelt har sedan länge varit engagerad i att hjälpa övergivna och vilsna katter. Bland annat har hon sedan 2013 varit administratör i facebook-gruppen "Bortsprungna djur i Vimmerby området" och själv hjälpt till att omplacera ett tio-tal katter. 

– Jag tagit hand om katter som blivit övergivna och hittats vid gamla sommarstugor och soptunnor. Jag har också haft folk som kommit till mig och erkänt att de tänkt slänga ut katterna i skogen på grund av flytt. Jag tror att det sedan länge finns en felaktig bild om att katter klarar sig själva och en tendens att folk tänker för kortsiktigt. De tycker att det är trevligt på semestern men tänker inte på hur det kommer bli sen i vardagen, säger hon. 

undefined
"Det är jätteviktigt att man ser till att ens katt är kastrerad, chippad och registrerad. Jordbruksverket skriver bland annat att okastrerade och osterileserade katter bör hållas inne så det inte blir okontrollerade parningar och att kattungar föds ute", berättar Git Edvinsson.

Git Edvinsson från Vimmerby är av liknade åsikt. Hennes två katter hittades övergivna och hon ägnar sin fritid till att bland annat hjälpa Katthemmet i Västervik med att fånga in hemlösa katter kring Vimmerby. 

– Det är läggs otroligt mycket jobb, tid och pengar på att fånga in dem, ta hand om dem, ge dem veterinärvård, registrera dem och mer. Jag tror ärligt inte att det nya kravet på registrering kommer hjälpa problemet. Om det däremot gör att fler katter chippas skulle det underlätta mycket, att istället för att lägga ner massor med tid på att hitta en ägare bara kunna ta en chipläsare och läsa av. 

undefined
"Jag har alltid älskat djur och tycker det är hemskt att se dem lida. Valör var bara skin och ben när han kom till mig och Vindas mamma hittade jag övergiven i närheten av mitt sommarhus" berättar Git Edvinssons.

Det nya kravet innebär att alla katter ska märkas med chipp eller tatuering. Något som Mia Karlberg Lingefelt hoppas kunna hjälpa bortsprungna djur att snabbare komma tillbaka till sin ägare. 

– På facebooksidan är det minst en eller två per vecka som undrar vems en katt är och om någon känner igen den. Det är främst för att folk inte har ID-märkt dem. Nu under mars har det varit tre katter som inte är hittade ännu och två till som kommit hem igen. Jag tycker det är jätteviktigt att man registrerar, både för att katten snabbt ska komma hem igen och för att omplaceringsprocessen ska kunna gå fortare. Det är bara att hoppas att det nya kravet får tillräckligt med genomslagskraft så att de som redan har katt verkligen gör det eftersom det för vissa kan anses som en onödig kostnad.

Melanie Thörnqvist är kattuppfödare på SE Pilgatans i Vimmerby. För henne innebär det nya kraven ingen större skillnad. 

– Registerna och märker gör vi redan idag. Det här handlar mer om bondkatter, där tror jag att det kommer att bli en skillnad. Så till viss del tror jag att det kommer hjälpa, men tror jag också att det finns en risk att en del bara kommer att strunta i det. 

"Katthemmet i Västervik var en stor hjälp för mig när jag började engagera mig i övergivna katter" berättar Git Edvinsson. På bild är hennes katter Vinda och Valör.
"Katthemmet i Västervik var en stor hjälp för mig när jag började engagera mig i övergivna katter" berättar Git Edvinsson. På bild är hennes katter Vinda och Valör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!