"De flesta bidrag går till varma kläder"

I önskelistornas tid är det många barn som lever i familjer där valet knappast står mellan senaste modellen av mobiltelefon eller årets julklapp. Det märks hos Majblomman hit vänder sig de som inte har råd med jul.
- Till jul är ansökningarna flest. Men det handlar inte om några utsvävningar, det mesta är basala grejer som julmat och varma vinterkläder, säger Charlotte Andersson Lilliehorn, kassör i Majblommans lokalförening i Vimmerby.

Inte alla som har råd att lägga tusenlappar på mat och julklappar.

Inte alla som har råd att lägga tusenlappar på mat och julklappar.

Foto: TT

Vimmerby2016-12-08 16:30

Julmyset sköljs över oss och nyligen utsågs VR-glasögon till årets julklapp. "Årets julhandel kommer, tack vare köpstarka och optimistiska hushåll samt ett växande köpkraftsunderlag, att innebära en rekordmånad igen" rapporterar Handelns Utredningsinstitut.

Vi beräknas julhandla för 77,7 miljarder kronor.

I skuggan av julkonsumtionen lever de ekonomiskt utsatta familjerna, där veckorna fram till jul är en påfrestning. Och det är barnen som kanske drabbas värst under den högtid som utnämnts till deras.

Det är barnen som får stå där med lusselinne i fel storlek eller som inte kan vara med och ge fröken en julklapp. Det är barnen som håller tyst när alla pratar om massor av julklappar och skön ledighet med familjen.

- Vi lever nära barnen i en värld där vi ser att det finns många som har det tufft, säger Charlotte Andersson Lilliehorn, kassör i styrgruppen för lokala Majblomman i Vimmerby, där alla är kopplade till skolor runt om i kommunen.

Majblommans lokalföreningar tar just nu emot mängder av brev där barns behov av en dräglig sista månad på året får konturer. Att behoven ökat syns tydligast i storstäderna.

- I Vimmerby ligger vi på en stabil nivå, med 50-55 ansökningar per år. Vid sidan av julen är sommaren och semestern också en period när vi får mycket ansökningar, men julen är speciell. Den är omgärdad av förväntningar och traditioner, och det är mycket dyrare att köpa varma kläder. Alla föräldrar vill förstås ge sina barn en fin jul.

Till ansökningarna bifogas ofta långa förklaringar på vad det är man vill ge sina barn och varför. Att se nöden, svart på vitt, kan göra ont.

- Man vill förstås inte tro att folk har det så här. Beda Hallberg kom på en fantastisk idé med Majblomman 1907 och vi kan nog konstatera att behoven är skrämmande lika. Men det känns förstås fantastiskt att vara med och bidra till att fler får en dräglig jul.

Till det mer positiva hör att ansökningarna om hjälp till glasögon minskat efter bidraget på 800 kronor och att Kalmar kommun tidigare i år utsågs till Årets MajKommun 2016, bland annat för att man "systematiskt tar itu med de områden som Majblomman identifierar som betydelsefulla ur ett barns perspektiv."

Pengarna från Majblomman går inte bara till dockor och lego. De flesta behöver hjälp för att köpa julmat, vinterkläder, skor och stövlar.

- Bara att köpa vantar om man har flera barn är dyrt. Andra söker bidrag för att kunna resa till släktingar som bor långt bort.

Förra året bidrog Majblomman i Sverige med 2,2 miljoner kronor i julrelaterat stöd till barn. 5,8 miljoner gick till skor och kläder.

För varje familj handlar det inte om några stora summor.

I regel bidrar vi med motsvarande ett extra barnbidrag 1 050 kronor per barn. Men det betyder förstås mycket - för den som lever på marginalen.

Charlotte Andersson Lilliehorn tror att tröskeln fortfarande är hög för de flesta innan de vänder sig till Majblomman.

- Man känner förstås en stolthet som förälder och vill i möjligaste mån klara sig själv. Men ekonomisk utsatthet kan drabba alla och hänger inte sällan ihop med arbetslöshet och sjukdom. Vi har tystnadsplikt och vi tycker bara att det är bra ju fler som känner till att den här möjligheten finns.

Behovet av er existens är alltså en signal om att samhällets skyddsnät inte räcker till för alla?

- Så var det 1907 och så är det fortfarande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om