De gamlas matsal hotas på Norrskenet

Bland teknik- och servicenämndens sparförslag finns nedläggning av köket och matserveringen på Norrskenet. - Det tycker jag inte om. Det är så trevligt att komma hit och träffa andra, säger Asta Landberg, 78, som ätit i matsalen i 25 år.

Birgitta Fröberg serverar Asta Landberg, som ätit maten på Norrskenet de senaste 25 åren.

Birgitta Fröberg serverar Asta Landberg, som ätit maten på Norrskenet de senaste 25 åren.

Foto:

Vimmerby2012-02-04 12:55


Klockan närmar sig ett och matsalen på Norrskenet börjar fyllas på. Hit kommer en del av pensionärerna som bor på Norrskenet - och pensionärer utifrån.
- Vi har i snitt 20-25 matgäster per dag och det är många som uppskattar att få den sociala gemenskapen här, oavsett var man bor, säger Birgitta Fröberg, som delar kökstjänsten med Monica Hallingfors.

Besparingar
Norrskenet är den form av boende som tidigare kallades servicehus, numera ordinärt boende. Det betyder att man bor i vanlig lägenhet med tillgång till gemensamhetsutrymmen som kök och matsal. Än så länge.
Teknik- och servicenämnden har nämligen en budgetbesparing på 10 miljoner att genomföra och enligt färdplanen finns det ett beslut att se över matserveringen på Norrskenet.
Redan i höstas fick Birgitta Fröberg och Monica Hallingfors höra att köket och matsalen skulle läggas ner under senare delen av 2012.
- Men mycket mer än så har vi inte fått veta. Det är klart att vi undrar. Man hoppas ju verkligen inte att de kör på över huvudet på alla berörda och sedan kommer informationen när allt är klappat och klart - när det inte finns något att göra.

"Inga beslut"
Klappat och klart är det inte, enligt teknik- och servicenämndens ordförande Björn Swedborg, M:
- Det stämmer att köket på Norrskenet finns med som ett alternativ när det gäller besparingar inom kostorganisationen. Men inga beslut om det är fattade.
Enligt färdplanen ser nämnden också över matserveringen på Frödala samt köket på Solgläntan, Tuna - det sistnämnda har fungerat som pilotprojekt med tillagningskök som en motvikt och jämförelse när kommunen gjorde den omfattande omläggningen till kylmat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om