De gamlas sällskapsytor krymper

Ett efter ett har de gemensamma utrymmena för pensionärerna som bor på Granen försvunnit. Det gillas inte.
- Vi känner oss faktiskt överkörda, eftersom vi aldrig får någon information förrän förändringarna är ett faktum. Det skapar bara oro och rykten, säger Birgit Andersson, en av de boende.
Och när stolarna i matsalen skulle bytas ut mot nya, var de snarare väl insuttna.
- De gamla från sammanträdesrummen i stadshuset, som hängt med sedan kommunsammanslagningen 1971!

Vimmerby2014-06-17 06:25


Kaffetermosar på bordet och småkakor på faten. Ser trevligt ut, men pensionärerna som samlats för en hyfsat spontan fika betonar att det här inte tillhör vanligheterna. Fredagskaffe har de förvisso i matsalen, men skulle lusten till mer oplanerade infall finnas begränsas de av bristen på gemensamma utrymmen. Den här gången har de fått låna ett rum på Granebo.

Successivt sämre
Innehållet i den insändare i vår tidning där pensionärernas brist på utrymmen att ha gemensamma samlingar och aktiviteter i lyftes fram, skriver de under på.
Här berättas hur Tonsalen, där man brukade ha sammankomster och gudstjänster, togs ifrån dem. Sedan försvann ett rum som användes för bland annat bingospel och samlingar. Tidigare fanns också bibliotek, där man kunde läsa och låna böcker, men också se sportsändningar och film på storbildsskärm.
De som bott länge på Granen har sett förändringen.
- Förr var det liv och rörelse här. Bridgeklubben kom hit och spelade kort, det var kurser och studiecirklar, det fanns rum där man kunde ha födelsedagskalas och begravningskaffe. Men de senaste tio åren har det successivt blivit förändringar, till det sämre.
Idag hålls gudstjänster i matsalen. Mindre lämpligt än i den tidigare Tonsalen, tycker någon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om