"De har dolda kostnader"

Skolverksamheterna i Hultsfred får betala 3 171 kronor mindre per surfplatta som köps in än skolor i Vimmerby. Men Itsam tycker inte att jämförelsen är relevant. - De andra kommunerna har dolda kostnader, säger förbundsdirektören Susanne Korduner.

Susanne Korduner tycker inte att Itsams priser för surfplattor är dyrare än andra kommuners.

Susanne Korduner tycker inte att Itsams priser för surfplattor är dyrare än andra kommuners.

Foto:

Vimmerby2014-10-18 04:06


Hultsfred köper in surfplattor för 3 495 kronor styck, utan tilläggsförsäkring. Det är den kostnad skolan får betala. För en skola i Vimmerby är priset 6 666 kronor för att hyra samma platta i två år.
Det berättade vår tidning i torsdagens upplaga. Itsams förbundsdirektör anser inte att jämförelsen håller.
- Hur mycket kostar det att ha tekniker och kompetens redo inom de andra kommunerna när någon åtgärd behöver göras? En platta som plockas upp ur sin kartong är ganska värdelös om du inte gör vissa åtgärder på den. För att göra dessa åtgärder krävs tid. Tid som kostar något för någon någonstans. Vi gör detta tydligt med en kostnad som man kan budgetera för, säger Korduner och fortsätter:
- Verksamheterna har valt att leasa enheterna så de inte behöver lägga ut hela beloppet på en gång. I realiteten blir kostnaden 131 kronor per månad dyrare än Hultsfred, men då innefattar det även försäkring, logistik och konfigurering.

545 kronor för försäkring
Även Itsams inköpspris ligger på 3 495 kronor. En skillnad mellan Hultsfred och Itsam är att Itsam väljer att köpa till en garantiförsäkring á 545 kronor per platta. En annan är att Itsam lägger på uppstarts- och supportavgift på sina plattor.
- Vi har diskuterat försäkringen och vi gör det för att då får vi en ny så fort en platta går sönder. Om vi inte gör det och behöver köpa in en ny skulle vi få betala dubbla leasingkostnader. Hur surt är inte det? Och vad gör vi om plattorna börjar gå sönder?
Uppstartsavgiften på 450 kronor täcker kostnader för att föra in produkten i verksamheten och koppla upp den mot kommunens nätverk. Vid köp av fler än tio sänks avgiften per platta.
Supportavgiften ligger på 75 kronor per månad och platta och täcker personella resurser som exempelvis tekniker och personal på servicedesk i Kisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om