De har Malawisjön i väggen

Tusentals arbetstimmar. En och annan motgång. Visst har resan varit lång för eleverna på Vimmerby gymnasium - men nu är äntligen deras vattenmiljö med Sveriges förmodligen största Malawiakvarium klar. - Kul att se resultatet, tycker Johan Westrin, en av eleverna som drog igång arbetet höstterminen 2002.

Vimmerby2009-03-16 07:53


Kanske håller de inblandade inte helt med om att det är vägen som är mödan värd - själva målet väger väldigt tungt för den som vet vad det innebär att bygga in ett akvarium i en vägg som inte riktigt är vad man tror, ett akvarium som rymmer 6 000 liter vatten och ett spännande ekologiskt system, som är så nära en bit av Malawisjön man kan komma.
Varför vill man ha ett sånt, då?
På skolan fanns tidigare två mindre akvarium. Men för att kunna studera fiskarnas naturliga beteende ville man ha ett komplett system med ett så pass stort akvarium att den naturliga miljön kunde efterliknas. Målet var att skapa en lärmiljö för eleverna, som möjliggjorde en undervisning där man kunde exemplifiera teorin i praktiken.

Startade redan 2002
Arbetet startade redan höstterminen 2002. I februari 2003 hade sex elever från naturvetenskapliga programmet på Vimmerby gymnasium tillsammans med lärarna Tony Karlsson och Thomas Ewerlid kommit så långt att det blivit ett hål i väggen. Att det skulle dröja flera år innan arbetet var klart hade de, som tur var, ingen aning om just då.
Bara att riva och mura om väggen på nytt sätt stötte på patrull - den 70 cm djupa väggen visade sig inte vara solid. Därinne flinade istället luftkanaler och keramiska avloppsrör.
- Det var så sorgligt att det var roligt, säger Johan Westrin.
Han ingick i den första elevgruppen, som fick vara med om det grundläggande grovjobbet med projektering, framtagande av material, kontakt med leverantörer, hållfasthetberäkningar...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om