– För mig är skogen en självklar plats att tillbringa tid i, kanske inte varje dag, men ofta, säger Gunilla Gustafsson, som tillsammans med kollegan Sven Kask är inne i sista finputsen av sommarens utställning ”Skogen” med undertiteln ”Skogens betydelse” på Näktergalen.
Vimmerby har haft 65 sågverk. Fortfarande finns två husfabriker i kommunen. Men så kan man ju också ha skogen som andningshål eller löpslinga. I utställningen lyfts skogens olika betydelser fram, som arbetsplats, inkomstkälla, skafferi och rekreationsplats.
– Vi hade det som utgångspunkt och fortsatte fundera på vad skogen ger och vad den ger till olika människor. Vi har försökt få med alla delar, säger Gunilla Gustafsson.
En dunge med trädstammar, där besökarna kan gissa trädet, utmanar kunskaperna och sedan kan man knalla runt mellan gärdesgårdar, timrade stugväggar, sköna foton, intervjuer med mer eller mindre skogsintresserade Vimmerbybor och konst där trä är huvudsaken, alltmedan man lyssnar på fågelsång eller kollar in skogsprodukter.
– När utställningen öppnar den 12 juni blir det lite smakprov på vad skogen kan ge och vi hoppas att besökarna både får nya kunskaper, men att vi också lyfta fram att det finns mycket starka känslor för skogen.
Vad kan det vara för känslor?– Tänk bara på vårt förhållande till träd. Det väcker alltid känslor när träd ska tas ner och de flesta har nog i oss att ett kalhygge är något av det fulaste man kan se, även om ingen skog mår bra av att ha alltför mycket gamla träd. Eller vad som händer med oss när torka, granbarkborrar, skogsbränder och stormar förstör skogen – man behöver inte vara direkt beroende av skogen för att bli berörd.
Utställningen pågår till september.