"De kan täcka vårt underskott"

Utjämningssystemet för kommunernas kostnader för LSS ger tillbaka 2,5 välbehövliga miljoner till Vimmerby. Men pengarna går inte direkt till den verksamhet som är orsaken till utjämningsslanten. - De går in till kommunens finanser. Vi vill ta del av de här pengarna för att täcka vårt underskott, säger Elisabeth Lago Nilsson, KD.

Vimmerby2011-06-18 04:05

I budgetuppföljningen för maj månad anas ett vårljus över omsorgens ekonomi.
- Det ser något bättre ut. Eller mindre uselt, kanske man ska säga, säger Elisabeth Lago Nilsson, ordförande i omsorgsnämnden.

Samverkan
En rad åtgärder tror hon kan ge fortsatt positiva resultat, bland annat ett nytt resursfördelningssystem inom äldreomsorgen.
- Istället för ett anslag i en klump till hemtjänstgrupperna kommer pengarna att gå till det som verkligen är utfört. Det ger mer koll och är dessutom ett måste när andra utförare ska in i och med att vi inför LOV, Lagen om valfrihetssystem den 1 januari.
Totalt ligger nu underskottet mot budget på 4,6 miljoner kronor och nämnden räknar med att kunna hämta hem ytterligare en knapp miljon inom äldreomsorgen fram till hösten.
- Vi jobbar också mycket med samverkan mellan hemtjänstområdena, vilket kräver flexibilitet och snabba omställningar av personalen.
Det stora underskottet, drygt 4 miljoner, handlar om placeringar av personer med funktionshinder.
- Antalet personer och antalet timmar ökar ökar.
Nästa vecka ska nämnden presentera ett åtgärdsprogram för kommunstyrelsen, i enlighet med ett nytt fullmäktigebeslut om tätare budgetuppföljningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om