De lägger miljon på miljösatsning

Björkbacken Turism i Vimmerby fortsätter att investera för miljön. Nästa steg blir en satsning på tio laddstationer för elbilar. Investeringskostnaden ligger på en miljon kronor.

Micael Glennfalk har påbörjat bygget av tio laddstationer vid Björkbacken. En investering för miljön på runt en miljon kronor.

Micael Glennfalk har påbörjat bygget av tio laddstationer vid Björkbacken. En investering för miljön på runt en miljon kronor.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-09-27 12:03

– Vi måste vara förberedda på elbilsboomen och ligga i framkant när det gäller miljö, hållbar energi och klimatsmarta lösningar, säger VD Micael Glennfalk.

Tidigare har Björkbacken investerat i solel och installerat över 500 paneler som ger tusentals kilowatt som täcker drift av restaurang, hotell och andra delar av verksamheten på anläggningen. Nu kommer elen även att nyttjas för att ladda elbilar.

I dagarna har bygget av 22 parkeringsplatser under tak påbörjats. Samtliga kommer ha uttag för motorvärmare. Dessutom kommer tio stycken ha laddstolpar för elbilar. Tre av laddstationerna kommer dessutom byggas särskilt för bilmärket Tesla.

– Det är ett prestigeuppdrag för oss att bygga upp Vimmerbys första stora laddstation med tio platser. Sju av dem kommer vara av universal modell där man kan ladda upp sin bil över natten på åtta timmar. Två av de tre som är anpassade för Tesla är däremot snabbladdare som kan ladda upp på en timme, säger Micael Glennfalk.

Just de speciella snabbladdarna för Tesla är inte så vanliga i regionen. De finns sedan tidigare i Tindered, samt Huskvarna, Värnamo och Kalmar.

– Nu fyller vi en vit fläck på kartan och Tesla tyckte att vårt läge i Vimmerby där två stora riksvägar korsas var extra intressant, säger Micael Glennfalk.

För de sju ordinarie laddarna har projektet beviljats ett statligt bidrag på 65 000 kronor.

– Det kommer från naturvårdsverket inom ramen för projektet Klimatklivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!