De lär sig om det svenska samhället: "Väldigt bra"

Två eftermiddagar i veckan hålls lektioner i samhällsorientering för nyanlända, timmar som fylls med glädje, allvar, kulturkrockar och en massa nyttig information.

Två gånger eftermiddagar i veckan är det samhällsorientering. Ofta gör man studiebesök eller så kommer det människor på besök och håller föreläsningar.

Två gånger eftermiddagar i veckan är det samhällsorientering. Ofta gör man studiebesök eller så kommer det människor på besök och håller föreläsningar.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-10-02 17:00

Vimmerby Tidning besöker en av två grupper som just nu läser samhällsorientering, eller SO som det förkortas. Trina Maradi, som ursprungligen kommer från Afghanistan är en av eleverna. Hon får hjälp av språkstödet Somayeh Attarzadeh som översätter. 

– Jag tycker det är väldigt bra för vi får höga kunskaper kring lagar och regler och sånt.

undefined
Trina Maradi från Afghanistan tycker det är bra med SO. Här tillsammans med Somayeh Attarzadeh som är språkstöd i persiska.

Tidigare var det lagstadgat om 60 timmar SO, som utöver svenska för invandrare (SFI) är ett måste för den som får etableringsersättning, men det har på senaste tiden utökats till 100 timmar. Nyligen tog barn- och utbildningsnämnden beslutet om att uppdraget för SO fortsätter att ligga på lärcenter. 

– Det känns fantastiskt bra med mer tid, för jag har känt tidspress ibland. Nu kan vi verkligen gå djupare i varje ämne och bjuda in fler människor som kommer och göra fler studiebesök, säger Åsa Lundgren, som utöver rollen som lärare för SO också är lärare på grundvux på lärcenter.

Mats Lundberg som är integrationshandläggare och också en av de som undervisar i SO, förklarar vikten av att uppdraget hålls lokalt.

– Vi vill ha det här för då får vi det på lokal nivå och det är våra lokala personer som vi bjuder in, vi kan gå ut i samhället och visa hur det ser ut för det är här man bor. Vi tycker att det har fungerat väldigt bra. 

undefined
På dagens lektion ska det pratas om jämställdhet. Man inleder med att diskutera hur arbetsfördelningen ser ut hemma.

Men vad lär man egentligen ut om det svenska samhället på 100 timmar? Det är många viktiga ämnen som ska hinnas med – allt från hur det är att komma till Sverige, leva med barn och familj, demokrati och påverkan, hur arbetsmarknaden fungerar, mänskliga rättigheter och barnkonventionen, bara för att nämna ett urval.

Mats Lundberg berättar att man ofta behöver slå hål på myten om att socialtjänsten tar barn. 

– Den frågan jobbar jag med och då kommer socialtjänsten hit och det blir alltid lika bra. Det blir en aha-upplevelse; ”varför har vi inte fått veta det här förut?”.

undefined
"Vi som jobbar med det här brinner verkligen för det här. Vi tycker att det är viktigt att berätta hur Sverige fungerar, hur Vimmerby fungerar. Det räcker med att någon med utländsk bakgrund gör fel i tvättstugan eller plockar ett äpple någonstans på en gård som man kanske inte vet att man inte får, så sprids främlingsfientligheten direkt." säger Mats Lundberg (mitten). I bild syns också Mohamed Sarkhosh och Åsa Lundgren.

Mohamed Sarkhosh kom till Sverige från Syrien 2015. Han gick då själv kursen i SO, men har på senare tid arbetat som språkstöd i arabiska. Språkstöden finns för att även de som inte kommit lika långt i svenskan ska kunna ta till sig av den viktiga informationen under SO.

– Det är inte lätt att komma till ett nytt land, ett nytt samhälle, nytt språk och veta allt det här; lagar och regler som gäller. Det finns kultur och koder som vi pratar mycket om under den här kursen.

undefined
Taher Taher har som mål att bli bättre på svenska så att han kan komma ut i arbetslivet som bilmekaniker. "Jag lär mig lagen här och får mycket information om allt." säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!