De lär unga vikten av att hålla rent

Många skolor och förskolor i Vimmerby kommun kommer att delta i "Vi håller rent" som är Håll Sverige Rents kampanj för att lära unga om konsekvenserna av nedskräpning.

"Vi håller rent" är en kampanj där elever får lära sig vikten av att inte skräpa ner.

"Vi håller rent" är en kampanj där elever får lära sig vikten av att inte skräpa ner.

Foto: Julia Kimell

Vimmerby2019-03-19 22:00

Håll Sverige Rent är en ideell organisation som arbetar för ett skräpfritt Sverige. En väg dit är att få de allra yngsta i samhället att förstå vilka konsekvenser nedskräpning kan få.

– Sedan 2004 har vi haft kampanjen "Vi håller rent" i samarbete med skolor runt om i landet. Vi bistår med material som soppåsar och säckar som distribueras genom kommunerna. Ansökan om att få vara med är öppen fram till den 24 mars. Aktiviteten brukar engagera många och redan nu är över 400 000 unga anmälda genom sina skolor, säger Petra Holgersson som är presskontakt på Håll Sverige Rent.

I Vimmerby kommun omfattas 443 elever på åtta enheter, företrädesvis förskolor, som har anmält sig så här långt. En av de som ska delta är förskolan Linnéa.

– Vi har varit med sedan vi öppnade 2008 och brukar ordna en skräpplockardag varje år i maj. Då får de allra yngsta på förskolan leta skräp på vår gård och de lite äldre ger sig ut i omgivningarna och städar. Sedan går vi till återvinningsstationen och sorterar. Barnen tar åt sig och blir väldigt medvetna av det. Vi brukar även få höra från föräldrar om att de blir påminda av barnen att inte skräpa ner på fritiden också, säger Maria Gustafsson Holmberg som är föreståndare på förskolan Linnéa.

– Det är inte ovanligt att barnen blir lite av skräppoliser. Syftet med aktiviteten är inte i första hand att plocka skräp utan att på ett pedagogiskt vis lära barnen varför det är så viktigt att hålla rent, säger Petra Holgersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!