De nekas ge blod – trots stor brist

Det är stor brist på blod inom svensk sjukvård. Samtidigt nekas män, som haft sex med en annan man det senaste året, att bidra. ”En dold diskriminering baserad på fördomar”, säger Alexander Högberg, som vill se en ny översyn av regelverket.

Alexander Högberg från Vimmerby har reagerat på restriktionerna för blodgivning.

Alexander Högberg från Vimmerby har reagerat på restriktionerna för blodgivning.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-07-14 08:00

Alla som vill donera blod måste uppfylla en rad krav för att godkännas. Bland faktorer som gör att man inte får lämna blod finns injektionsmissbruk, utlandsvistelse i länder där vissa infektionssjukdomar är vanliga – och sexuellt riskbeteende eller sexuellt umgänge med personer som har eller har haft ett sexuellt riskbeteende.

– Socialstyrelsen klassar sexuellt umgänge mellan två män som ett riskbeteende. Det är inte evidensbaserat eller grundat på fakta eller vetenskap. Bara gamla fördomar, säger Alexander Högberg från Vimmerby, som numera bor i Kalmar.

När han själv förstod att han inte skulle få lämna blod, för att han är bisexuell, blev han överraskad.

– Jag trodde att vi hade kommit längre i Sverige. Det som gör det kränkande är att man nekas lämna blod utifrån vem man älskar och utgår från att män som har sex med män har ett sexuellt riskbeteende. Man kan ha levt med en och samma partner i 30 år och ändå måste man avstå från sex i ett år för att kvalificera sig som blodgivare. Homo- och bisexuella män får bara bidra om de lever i celibat.

Alexander Högberg är kassör och studievägledare för SSU i Kalmar län. Tillsammans med Emil Nordfjell, Västernorrland, har han lämnat en motion till SSU:s kongress i augusti.

– Förbundsstyrelsen har redan ställt sig bakom vår motion och kommer att föreslå bifall. Vi kräver en utredning, som ska ta bort den här dolda diskrimineringen. Socialstyrelsen hänvisar till EU-regler, men Danmark, Italien och Storbritannien har ändrat sig utan att det strider mot EU:s regelverk. Det är inte bara Sverige som har hårda restriktioner, men vi brukar ligga i framkant när det gäller HBTQ-personers rättigheter, så det här är bara pinsamt.

Vad tror du det beror på?

– Att vi inte pratat om det, inte lyft frågan. Kollegor och vänner tror inte det är sant när man säger att det är så här. Andra saker som äktenskap och adoption har prioriterats, men nu har medvetenheten kring det här väckts, inte minst tack vare initiativet Regnbågsblod.

När hoppas du själv kunna lämna blod första gången?

– Till Pride Stockholm 2020. Då hoppas jag att Socialstyrelsen och ansvarig minister Lena Hallengren påbörjat och avslutat arbetet och att vi fått en ändring. Kanada hör till de länder som senast ändrat regelverket och vi ser upp till Kanada i andra avseenden, det hoppas jag vi kan göra även i den här frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om