Efter kritiken: Nu är fartguppen målade

Under förra veckan sattes nya farthinder upp på Jägaregatan vid Vimarskolan i Vimmerby. Farthindren fick direkt kritik på grund av otillräcklig skyltning. Nu har de målats.

Farthindrena har nu blivit målade på Jägaregatan i Vimmerby.  "En lugnare och säkrare trafiksituation vid skolan är det vi hoppas på", skriver Roger Lindell, gatuchef på Vimmerby kommun i mejl.

Farthindrena har nu blivit målade på Jägaregatan i Vimmerby. "En lugnare och säkrare trafiksituation vid skolan är det vi hoppas på", skriver Roger Lindell, gatuchef på Vimmerby kommun i mejl.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-07-11 06:00

"Det blev en jäkla smäll som man inte var beredd på. Så jag bestämde mig för att åka tillbaka, dubbelkolla och ta bilder. Det fanns inga skyltar", sa en bilist till Vimmerby Tidning efter att de nya farthindren dykt upp. 

Bilisten berättade att fartguppen såg ut som lagningar i asfalten och att många bilar slog rätt in i dem. 

"Jag stod där 15-20 minuter och under den tiden var det ingen som kom och satte upp skyltar. Och varenda bil small rakt i. Det var kaos. Säkert ett 20-tal slog i bara medan jag stod där", berättade bilisten. 

undefined
Märken från bilar som kört i?

Men nu ska de nya guppen ha blivit målade och tydligt markerade som farthinder. 

Hur kommer det sig att det dröjde?

– De som lägger asfalt är inte samma som målar. Hindren är beställda i sin helhet men olika team som utför respektive moment, skriver Roger Lindell, gatuchef i mejl.

Varför sätter ni upp farthinder där?

– Hinder testades redan under förra året. Anslutande gator runt Vimarskolan har sedan många år tillbaka haft fokus på sig då det är mycket barn som rör sig där och mängder med trafik. Just hastigheten på trafiken i kombination med skolan har påtalats både från boende och skolan varvid det under föregående år gjordes ett test med hinder som skruvades fast. Utfallet blev ett mycket lugnare trafikflöde och en säkrare miljö. De hinder som testades kan dock inte sitta kvar under vinterhalvåret samt att de förstör beläggningen när de skruvas i asfalten. Av den anledningen har nu permanenta hinder gjorts.

undefined
Innan fartguppen blev målade var kritiken att de mer såg ut som lagningar än gupp. "Det var oturligt att de som gjorde fartguppen inte hann att måla dem samtidigt. Men nu är de schackmålade och vägmärkena ska komma hem vilken dag som helst har jag hört", berättar Andreas Roth, arbetsledare på Vimmerby kommuns driftenhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!