Förr var det rikssvenska som gällde för de som jobbade med radio och tv, skådespelare fick anpassa sitt sätt att prata och till och med i skolans värld försökte vissa lokala variationer av språket motarbetas. Annat är det idag, när tabut inte längre är starkt. Men även om det är mer okej att prata dialekt, betyder inte det att alla tycker om det.
Unga kvinnor tycks ogilla sin dialekt allra mest och mest positiva till sin dialekt är de som pratar skånska eller blekingska.
Det visar en undersökning som Novus gjort om svenskarnas attityd gentemot dialekter, på uppdrag av Språktidningen. Resultatet tyder på att 57 procent av svenskarna tycker om sin dialekt, medan endast 6 procent ogillar den och resten är ganska neutrala i sin åsikt. Om man zoomar in den delen av landet där Vimmerby och Hultsfred ligger, är båda ytterlighetssiffrorna till och med något högre. I södra Sverige är hela 62 procent positivt inställda till sin språkliga variant, medan 9 procent ogillar den.
Samtidigt anser en knapp femtedel av de som svarade att de inte tycker att de har någon dialekt över huvud taget – och bland Stockholmarna är det en större andel än så som tycker sig prata rikssvenska.
Vimmerby Tidning tog en vända på stan för att se vad folk här tycker om sina och andras dialekter. Ska vi vara stolta över hur vi pratar eller är det dags att slipa bort de lokala varianterna?
– Jag pratar dialekt ibland och ibland inte, men jag tycker om småländskan. Det är hemma, säger Isabelle Norberg som bor och är uppvuxen i Vimmerby.
I videon ovanför kan du se resultatet, och rösta gärna i omröstningen här nere. Vad tycker du om din dialekt?