De partierna är nära en politisk lösning

Centern, Socialdemokraterna och Vänstern kommer allt närmare en ny majoritet i fullmäktige i Vimmerby. Partierna har träffats och diskuterat vad man vill göra. På söndagen gav Centerns medlemsmöte partiets förhandlare klartecken att gå in i skarpa förhandlingar om en uppgörelse. På måndagskvällen ska Vänsterns medlemmar ta ställning till samma sak.

Centern, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för samtal om en uppgörelse om en ny majoritet i kommunpolitiken. Fr. v. Leif Larsson (C), Helen Nilsson (S) och Lars Johansson (V).

Centern, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för samtal om en uppgörelse om en ny majoritet i kommunpolitiken. Fr. v. Leif Larsson (C), Helen Nilsson (S) och Lars Johansson (V).

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-10-09 22:00
undefined
Helen Nilsson (S).

– Vi har redovisat hur situationen är efter det sonderingsarbete som gjorts och efter diskussionerna har vi fått medlemsmötets stöd för att inleda förhandlingar om en ny majoritet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, säger Leif Larsson i Centerns förhandlingsgrupp kort efter att mötet avslutats vid 21-tiden på söndagen.

De tre partierna hade en första träff i slutet av veckan.

– Vi träffades i fredags och diskuterade kring underlag vi tagit fram. Det var ett okej och bra möte och jag skulle säga att vi var skapligt överens så långt, men de två andra partierna kunde inte fullt ut sätta ner foten, utan behövde nya möten först, säger Helen Nilsson.

Lars Johansson ger en liknande bild.

– Det var en öppen diskussion som var hyggligt konstruktiv. Vi kommer att ta upp det på ett medlemsmöte på måndag, säger han.

Det är nu en vecka kvar till första sammanträdet med det nyvalda kommunfullmäktige i Vimmerby. Då ska bland annat ett nytt presidium och en valberedning väljas. För att det ska kunna ske behövs en uppgörelse om någon form av majoritet i fullmäktige.

Hittills har det konstaterats att den sittande Vimmerbyalliansen med C, M och KD bara får 23 mandat efter valet. Det behövs 25. Centern säger blankt nej till all samverkan med SD.

Istället försökte Centern med en trevare om en bred majoritet där den nuvarande alliansen och Socialdemokraterna skulle gå ihop. De avvisades av såväl M och KD som av Socialdemokraterna.

Efter det gjorde Centern som Moderaterna och Kristdemokraterna och lade locket på.

Där har förhandlingsläget i stort sett stått sen dess. I varje fall officiellt.

– Vi för diskussioner, men jag kan ingenting mer säga. Vi avvaktar tills vidare och återkommer när vi har något att säga, säger Moderaternas Niklas Gustafsson på söndagseftermiddagen.

undefined
Leif Larsson (C).

Några timmar senare inledde Centerpartiet ett medlemsmöte för att avgöra åt vilket håll partiet skulle gå.

– Efter de dialoger och sonderingar som förts och där vi haft kontakt med samtliga partier, inklusive SD, är vi i en situation där vi ser två återstående huvudalternativ. Det är en minoritet med stöd av SD och en majoritet som består av C, S och V och Centern anser att Vimmerby behöver styras av en majoritet och därför väljer vi den vägen och kommer nu att jobba vidare för det. Vi kan inte se att vi kan få till det med vettiga villkor på något annat sätt än så här. Sen är ingenting klart förrän allt är klart, säger Leif Larsson.

undefined
Lars Johansson (V).

För Socialdemokraterna har en sån lösning varit den mest tänkbara sen dagarna efter valet. Vänsterpartiet har också visat intresse för det och har bjudit in Centern till diskussion om det politiska innehållet, utan att ha fått till det förrän nu.

Nu är det bara Vänsterns ja som återstår innan de avgörande förhandlingarna kan inledas.

– Mötet i fredags kändes bra och jag önskar att vi varit i det här läget tidigare. Nu får vi se var det landar, säger Lars Johansson inför Vänsterns möte på måndagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!