Jobb och familj orsak till fritidspolitikers frånvaro

Det kan vara tufft för fritidspolitiker att förena sitt politiska engagemang med yrkesliv och familj. Det vittnar flera kommunpolitiker om som pekar på jobb och barn som orsak till att de varit frånvarande från mer än hälften av nämndernas sammanträden.

Nina Gustafsson (KD) och Sandra Carlsson (C) har uppdrag i barn- och utbildningsnämnden respektive socialnämnden. Båda har missat över hälften av sammanträdena de senaste åren. "Det är tufft att vara fritidspolitiker och kombinera det med familjeliv och ordinarie jobb", konstaterar de.

Nina Gustafsson (KD) och Sandra Carlsson (C) har uppdrag i barn- och utbildningsnämnden respektive socialnämnden. Båda har missat över hälften av sammanträdena de senaste åren. "Det är tufft att vara fritidspolitiker och kombinera det med familjeliv och ordinarie jobb", konstaterar de.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-08-10 06:00
undefined
Nina Gustafsson (KD) fortsätter att pussla ihop ett politiskt engagemang med eget företag och familjeliv.

– Det är inte på grund av ointresse på något vis, men jag är småbarnsförälder och driver samtidigt eget företag och som fritidspolitiker tvingas man ibland prioritera bort möten, trots att man vill vara med och göra skillnad i samhället, säger Nina Gustafsson (KD).

Hon är ledamot i barn- och utbildningsnämnden och har varit frånvarande vid 15 av nämndens 25 sammanträden från januari 2020 fram till juni i år.

Sandra Carlsson (C), som har mest frånvaro i socialnämnden där hon inte varit med på 15 av 26 möten, ger en liknande bild.

– Det är en svårighet att kombinera yrkeslivet och familjen med politik. Jag jobbar, läser en vidareutbildning och har fyra söner därhemma utöver politiken, säger hon.

– Det kanske är en anledning till inte är så många i min ålderskategori är engagerade, tror Sandra Carlsson.

undefined
Sandra Carlsson (C) finns med på partiets lista i kommunvalet. Men vilka uppdrag hon kan tänka sig återstår att se. Jobb, vidareutbildning och familjen kräver sitt.

Vimmerby Tidning har tidigare granskat frånvaron i den enda direkt folkvalda församlingen, kommunfullmäktige

Vid motsvarande genomgång av frånvaron i kommunstyrelsen är Emil Larsson (SD) mest frånvarande. Han missade 21 av 43 sammanträden, från januari 2019 och fram till att han lämnade sin plats i kommunstyrelsen i våras

Han har tidigare förklarat det med att han periodvis arbetar på annan ort. Det är också ett skäl till att han har en mer blygsam placering på partiets lista i årets kommunval. 

Efter honom följer Lars Johansson (V) som varit borta vid tolv tillfällen och Marie Nicholson (M) med elva missade möten, främst under 2019-2020 då hon var föräldraledig.

I miljö- och byggnadsnämnden, som är gemensam för både Hultsfred och Vimmerby kommuner, är det Christoffer Cederstrand (C) som har mest frånvaro. Han har inte närvarat vid 15 av nämndens totalt 39 sammanträden, från och med 2019 till och med juni i år.

Även han förklarar frånvaron med familjeangelägenheter och ett nytt arbete som tar mycket tid, i ett sms till Vimmerby Tidning.

undefined
Kommunstyrelsen och de tre större nämnderna barn- och utbildning, socialnämnden och miljö- och byggnadsnämnden har i regel ett sammanträde i månaden. De hålls på dagtid och de ledamöter som närvarar får max 1850 kronor i arvode om mötet varar hela dagen.

Samtliga tre politiker med mest frånvaro från nämndssammanträden har framskjutna platser på sina partiers listor i kommunvalet om en månad. Christoffer Cederstrand står som nummer fem och Sandra Carlsson som nummer nio på Centerns lista.

Nina Gustafsson står som nummer tre på KD-listan.

– Jag har svårt att säga nej för jag brinner för sånt som rör skola och ungdomar, så det är bara att fortsätta pussla så gott det går som fritidspolitiker, säger hon.

Rättelse: Marie Nicholson (M) påpekar i ett mejl att hon under sin föräldraledighet inte var tjänstgörande alls under den perioden och därmed inte kallades till kommunstyrelsens möten. Hon fick inte delta i sammanträden, ens om hon så hade velat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!