Masskjutningen som kostade så många oskyldiga människors liv ägde rum på Campus Risbergska skolan i Örebro. Där det, likt Vimmerby Lärcenter/Campus Vimmerby, bedrivs kommunal vuxenutbildning.
Efter den tysta minuten fick Vimmerby Tidning en pratstund med Sulaiman Desabzai, Keza Adeline, Dot Nyien och Sandra Alhamad, som till vardags studerar i Focushuset.
Alla fyra känner att det var viktigt att komma samman i en tyst minut för offren. De har berörts mycket av det som inträffade förra veckan.
– De ville bara gå till skolan för att studera, sen gå hem och fortsätta sina liv med barn, vänner och familj. Men de kom aldrig tillbaka. Det är hemskt, säger Keza.
Sulaiman, som pluggar till undersköterska, berättar att det har varit en annorlunda vecka i skolan efter dödsskjutningen i Örebro.
– Det har självklart märkts av. Många, om inte alla, har varit oroliga. Inte bara för att det hände på en skola för vuxna, utan att det kan hända i en skola överhuvudtaget. Många här har barn som också går i skolan.
För Sandra har tankarna på att liknande händelser skulle kunna ske på Vimmerby Lärcenter/Campus Vimmerby funnits.
– Det har varit en konstig känsla i kroppen. Man är orolig, och det är svårt att leva på som vanligt när man känner sig obekväm och rädd. Vi hade besök av polisen här några dagar, då kändes det tryggare.
Keza:
– Gärningsmannen attackerade människor på en offentlig plats. Det kan lika gärna vara Ica eller Willys. Det känns inte lika tryggt i samhället som det gjorde tidigare.
Myndigheterna har ännu inte kunnat fastställa den misstänkte gärningsmannens motivbild. Något som i alla fall är bekräftat är att en majoritet av offren hade utländsk bakgrund.
Har det skapat en ännu större oro hos er?
– Det är precis det som har ökat oron. Jag har bott i Sverige i över 20 år och nu har mina föräldrar börjat säga till mig att vara försiktig ute på gatorna. Det har aldrig hänt innan, säger Sulaiman och fortsätter:
– De är oroliga över det som sägs på nyheterna, ibland när politikerna diskuterar problem i samhället och skyller på invandringen. De är rädda för att det kan skapa hat mot oss med utländsk bakgrund. Alla dras över en kam, även om man sköter sig. Självklart blir det ett stort orosmoment.
Dot anser att alla delar av samhället måste komma samman för att undvika att detta ska inträffa igen.
– Jag tror det finns en oro generellt, inte bara hos invandrare. En person som inte är klar i huvudet och får tag i ett vapen kan skada vem som helst, även "svenskar". Därför måste vi hålla ihop, även om det först och främst är makthavarna som ska ta ansvar, för de har chansen att påverka saker på riktigt.
Den misstänkte massmördaren Rickard Andersson tog jägarexamen 2011 och hade licens för fyra vapen. Sedan 2015 har han inte haft något jobb och har i större medier beskrivits som en enstöring.
– Det vore synd om skolor skulle behöva låsas eller ha krav på metalldetektorer eller liknande för att få komma in. Jag tror såna drastiska åtgärder snarare gör att det känns mer otryggt. Jag tycker att man istället borde göra det svårare att få vapenlicens istället för att stänga in människor på skolan, säger Sulaiman som får medhåll av Keza:
– Människors psykiska mående kan förändras. Jag tycker det borde införas återkommande kontroller med jämna mellanrum på de som får vapenlicens, precis som man gör med sin bil.
Samtliga är också överens om hur viktigt det är att människor som lider av psykisk ohälsa får rätt hjälp i rätt tid.
– Vi måste nu börja tänka på framtiden och våra barn. Jag tycker myndigheterna ska lägga mer resurser på att fånga upp och hjälpa personer med psykisk ohälsa i samhället, säger Keza.
– Det ska inte kunna gå så långt att det leder till skjutningar och att människor dör. Det är viktigt att vi som medmänniskor, och samhället i stort, tar det på allvar när någon inte mår bra psykiskt, avslutar Sulaiman.