I valet 2024 ska Sverige välja 21 ledamöter till Europaparlamentet och på torsdagen kallade valnämndens ordförande Leif Larsson (C) ihop med Anna Olausson och Jenny Andersson till en pressträff för att berätta om förutsättningarna i just Vimmerby. Ordföranden började med att berätta att budgeten för att organisera valet i kommunen är drygt 1,2 miljoner kronor. Av det får man statsbidrag på 489 000 och resten är egna medel.
– Vi har 12 005 röstberättigade i kommunen och av dem har 585 redan nu förtidsröstat, sedan den 22 maj när vi började. Det bedömer jag vara ganska mycket. De röstberättigade är förelade på 13 valdistrikt ute i småorterna och fem olika vallokaler här inne i stan, säger Leif Larsson (C).
Vissa bestämmer tidigt vad de ska rösta på och andra har knappt bestämt sig innan de kliver in i vallokalen, menar ordföranden vidare, och Anna Olausson berättar att vallokalernas öppettider anpassats för att göra det så enkelt att rösta för så många som möjligt.
– Tiderna varierar lite och vi går ut i början av varje vecka och berättar vad som gäller. Nu har vi hållit oss till förmiddagar och senas eftermiddagar men nästa vecka har vi tre kvällstider också. På valdagen har vi förtidsröstning tillsammans med vallokalen i Plenisalen och det är hela dagen mellan 8 och 21, säger hon, och Leif Larsson (C) fyller i:
– Om det är så att man har rösträtt i en annan lokal eller i an annan kommun kan man komma hit och rösta på valdagen. Det är ett EU-direktiv att alla lokaler ska stänga samtidigt vid klockan nio på kvällen.
Utöver det finns också, på vardagarna, möjlighet till ambulerande röstmottagning för de som av någon anledning inte kan göra sitt val på plats i någon av lokalerna. Totalt är omkring 120 personer engagerade och jobbar med valet i kommunen och ordföranden hoppas att man ska kunna öka valdeltagandet sedan förra valet 2019.
– Vi har lagt ner extra energi i år på att få fler röster eftersom vi faktiskt låg ungefär fem procentenheter under riksgenomsnittet förra gången. Det är vi inte nöjda med. Då låg vi på drygt 50 procent och det vill vi ju ha upp så att vi åtminstone kommer i paritet med landet. Intresset för EU har ökat efter hand sedan vi blev medlemmar och vi hoppas att det ska kunna fortsätta, säger Leif Larsson (C).