De ska fÄ fler Vimmerbybor att rösta i EU-valet: "Extra energi"

27 lÀnder, 720 ledamöter och allt stÄr pÄ spel. Det börjar dra ihop sig till EU-val och i Vimmerby kommun pÄgÄr arbetet för fullt, bÄde med förtidsröstningen och inför valdagen pÄ söndagen den 9 juni. "Vi har lagt ner extra energi i Är", sÀger Leif Larsson (C.)

Kommunsekreteraren Jenny Andersson, administratören Anna Olausson och valnÀmndens ordförande Leif Larsson (C). "Jag vill trycka pÄ valhemligheten och att systemet Àr helt sÀkert. Vi vill gÀrna fömedla pÄ hur duktiga vi Àr pÄ det i Sverige", sÀger den sistnÀmnda.

Kommunsekreteraren Jenny Andersson, administratören Anna Olausson och valnÀmndens ordförande Leif Larsson (C). "Jag vill trycka pÄ valhemligheten och att systemet Àr helt sÀkert. Vi vill gÀrna fömedla pÄ hur duktiga vi Àr pÄ det i Sverige", sÀger den sistnÀmnda.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-05-30 12:13

I valet 2024 ska Sverige vĂ€lja 21 ledamöter till Europaparlamentet och pĂ„ torsdagen kallade valnĂ€mndens ordförande Leif Larsson (C) ihop med Anna Olausson och Jenny Andersson till en presstrĂ€ff för att berĂ€tta om förutsĂ€ttningarna i just Vimmerby. Ordföranden började med att berĂ€tta att budgeten för att organisera valet i kommunen Ă€r drygt 1,2 miljoner kronor. Av det fĂ„r man statsbidrag pĂ„ 489 000 och resten Ă€r egna medel.

– Vi har 12 005 röstberĂ€ttigade i kommunen och av dem har 585 redan nu förtidsröstat, sedan den 22 maj nĂ€r vi började. Det bedömer jag vara ganska mycket. De röstberĂ€ttigade Ă€r förelade pĂ„ 13 valdistrikt ute i smĂ„orterna och fem olika vallokaler hĂ€r inne i stan, sĂ€ger Leif Larsson (C). 

Vissa bestÀmmer tidigt vad de ska rösta pÄ och andra har knappt bestÀmt sig innan de kliver in i vallokalen, menar ordföranden vidare, och Anna Olausson berÀttar att vallokalernas öppettider anpassats för att göra det sÄ enkelt att rösta för sÄ mÄnga som möjligt.

– Tiderna varierar lite och vi gĂ„r ut i början av varje vecka och berĂ€ttar vad som gĂ€ller. Nu har vi hĂ„llit oss till förmiddagar och senas eftermiddagar men nĂ€sta vecka har vi tre kvĂ€llstider ocksĂ„. PĂ„ valdagen har vi förtidsröstning tillsammans med vallokalen i Plenisalen och det Ă€r hela dagen mellan 8 och 21, sĂ€ger hon, och Leif Larsson (C) fyller i:

– Om det Ă€r sĂ„ att man har röstrĂ€tt i en annan lokal eller i an annan kommun kan man komma hit och rösta pĂ„ valdagen. Det Ă€r ett EU-direktiv att alla lokaler ska stĂ€nga samtidigt vid klockan nio pĂ„ kvĂ€llen.

Utöver det finns ocksÄ, pÄ vardagarna, möjlighet till ambulerande röstmottagning för de som av nÄgon anledning inte kan göra sitt val pÄ plats i nÄgon av lokalerna. Totalt Àr omkring 120 personer engagerade och jobbar med valet i kommunen och ordföranden hoppas att man ska kunna öka valdeltagandet sedan förra valet 2019.

– Vi har lagt ner extra energi i Ă„r pĂ„ att fĂ„ fler röster eftersom vi faktiskt lĂ„g ungefĂ€r fem procentenheter under riksgenomsnittet förra gĂ„ngen. Det Ă€r vi inte nöjda med. DĂ„ lĂ„g vi pĂ„ drygt 50 procent och det vill vi ju ha upp sĂ„ att vi Ă„tminstone kommer i paritet med landet. Intresset för EU har ökat efter hand sedan vi blev medlemmar och vi hoppas att det ska kunna fortsĂ€tta, sĂ€ger Leif Larsson (C).

Vallokaler i Vimmerby

Följande vallokaler kommer vara öppna pĂ„ valdagen den 9 juni 2024 klockan 08.00-21.00, för val till Europaparlamentet: 

Vimmerby 1

Plenisalen, Stadshuset, StÄngÄgatan 28

Vimmerby 2

Vimmerby Gymnasium, cafeterian, Drottninggatan 25

Vimmerby 3

Vimarskolan, kafeterian, Skyttegatan 8

Vimmerby 4

Focushuset, Focussalen, Lögstadsgatan 5

Vimmerby 5

Stenshults förskola, Stenshultsgatan 1

Storebro

Storebro skola, matsalen, RingvÀgen 3, OBS ny lokal

Rumskulla-Pelarne

Rumskulla skola, MariannelundvÀgen 2

Frödinge

Frödinge skola, matsalen, Skolgatan 20

Locknevi

Församlingshemmet Locknevi

Djursdala

Församlingshemmet, Kyrkgatan 51

Gullringen

BrÀnnebro skola, Pechlins vÀg 7

Södra Vi

Södra Vi skola, matsalen, Idrottsgatan 11

Tuna

Tuna bygdegÄrd, OskarshamnvÀgen 75

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!